Films kijken tijdens het autorijden?

Doe normaal!

 

Headliner in het nieuws vandaag: het aantal verkeersdoden is dit jaar gestegen. Daar schrik je wel een beetje van. Want jarenlang was Nederland natuurlijk hét voorbeeld wat betreft verkeersveiligheid.

 

Maar in 2018 kwamen er 65 meer mensen om het leven dan het jaar ervoor. Dat is een stijging van elf procent , de grootste sinds 1989 (!). Er zijn natuurlijk erg veel oorzaken voor deze groei. En als ik het AD mag geloven is de belangrijkste reden achter deze toename dat het gewoon steeds drukker wordt op de Nederlandse wegen. Maar als ik kijk naar de op twee-na grootste reden word ik boos. Want het feit dat ‘afleiding in de auto toeneemt’ zorgt ook voor deze enorme bijdrage aan de groei van het aantal doden.
 
Eerder waren de twee grootste oorzaken voor verkeersongevallen te hard rijden en alcoholconsumptie. Maar daar is nu dus ook afleiding bijgekomen. En drie keer raden waar dat vandaan komt. Yep, mobiele telefoons. Maar ook omdat auto’s grotere schermen hebben met daarop meerdere entertainment functies. Zo zouden automobilisten op hun scherm speelfilms kunnen kijken. Speelfilms! Welke idioot (ja, idioot) gaat er nou tijdens het autorijden een film kijken? En daarnaast welke idioot (ja, ja, nogmaals, gewoon idioot) gaat onderweg appen, Instagrammen, of zijn mail checken? Alleen omdat je je zodanig verveelt tijdens het autorijden en constante prikkels nodig hebt, mag je andere mensenlevens in gevaar brengen? Ben je dan een egoïst of ben je dan een egoïst?
 
Misschien reageer ik wel een beetje heftig, maar ik kan me gewoon totaal niet verplaatsen in dit gedrag. Want het blijkt dat 95% van de dodelijke ongevallen van afgelopen jaar resultaat is van menselijke fouten. Daarom vind ik dat de overheid hier zo snel mogelijk iets aan moet veranderen. Zoals Veilig Verkeer Nederland ook zegt: ‘De overheid moet met autofabrikanten en experts om tafel gaan zitten en om ervoor te zorgen dat automobilisten tijdens de rit niet interactief bezig kunnen zijn. Je Spotifylijstje moet je alleen kunnen aanpassen als je stilstaat, op de parkeerplaats.’ Thank you! Thank you! Thank you!
 
Nog steeds niet overgehaald om je mobiel (of film) uit te zetten tijdens het rijden? Kijk dan nog maar eens even naar dit filmpje. En ben je het met me eens, durf andere mensen dan ook op hun gedrag aan te spreken. Het kan een supergroot verschil maken.

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Samen met haar Britse vriend woont ze in het hartje van Londen. Zelf is ze gek op reizen, gezelligheid, koken, goede wijn, en vintage treasures.

Afbeelding van Danique van Leeuwenstijn