Lyme kan je leven verwoesten

 

Nu de lente in volle glorie bloeit en het steeds warmer wordt, komen er ook steeds meer teken. En omdat je ook meer buiten in het groen te vinden bent, neemt het aantal tekenbeten toe.

 

Per jaar worden ongeveer 25.000 Nederlanders door een teek gebeten. In deze Week van de teek word je weer even met je neus op de feiten gedrukt. Teken zitten overal. Dus ook in je eigen tuin. En nu het warmer wordt en je dus ook meer buiten bent, is het wel slim om vaker te controleren of een teek je te grazen heeft genomen.
 
Een teek, hij ziet eruit als een klein spinnetje, kan zich overal vastbijten. En het geniepige is dat je er dus niets van voelt. Maar ze zijn kieskeuriger dan je denkt. Het liefst zitten ze in knieholtes, oksels, liezen, achter je oren of op het randje van je onderbroek. Mocht je er nu eentje te pakken hebben, haal ‘m dan zo snel mogelijk weg. Dat scheelt de helft van de kans dat je ziek wordt.
 
Op de website van het RIVM of Tekenradar vind je meer informatie over hoe je een teek het beste kunt verwijderen. Onthoud wel waar je gebeten bent en houd die plek dan zo’n drie maanden een beetje in de gaten. Als je daar een rode ring of vlek ziet verschijnen, ga dan naar je huisarts. Een tekenbeet kan namelijk de ziekte van Lyme veroorzaken.
 
De ziekte van Lyme is een gemene infectieziekte die wordt veroorzaakt door de beet van een teek die besmet is met de Borrelia-bacterie. In de afgelopen twintig jaar is het aantal Lymepatiënten verviervoudigd. Maar het is hartstsikke lastig om vast te stellen of je Lyme hebt, want veel klachten horen ook bij andere aandoeningen. Soms duurt het heel lang eer een arts een diagnose kan geven. Soms zijn patiënten dan al chronisch ziek.
 
En chronisch ziek zijn is verschrikkelijk. Lyme maakt geen onderscheid tussen volwassenen en kinderen. Zo’n tien procent van de patiënten houdt er zelfs chronische vermoeidheid en pijnklachten aan over, wat hun leven natuurlijk drastisch verandert. Volwassenen kunnen vaak niet meer werken en kinderen kunnen soms niet eens meer naar school. Geen wonder dus dat zij hun leven erg zwaar vinden.
 
Ga vooral lekker naar buiten, maar houd een beetje in de gaten of je gebeten bent. Want zo’n heel kleine tekenbeet kan heel grote gevolgen hebben.
 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit