Femke Halsema beste burgemeester van de wereld?

 

Wat gebeurt er allemaal dit jaar… Ze zeggen dat het coronavirus hersenschade kan veroorzaken, en ik heb het idee dat dat bij bepaalde mensen al is gebeurd.

 

 

Donald Trump werd dit jaar genomineerd voor een Nobelprijs, iets waarvan ik nog steeds verwacht dat het comité met een statement komt dat dit natúúrlijk een grap was. Dat kan toch niet anders? Maar nog erger is misschien dat ik het ook nog wel zie gebeuren dat hij daadwerkelijk weer herkozen wordt. Want ja, hij is naar eigen zeggen immuun voor het coronavirus. Wie wil zo iemand nou niet als president?

 

En de politiek in Nederland dan, gaat dat wel een beetje goed? Nou, daar zijn ook wel gekke dingen aan de hand. En dan heb ik het niet over de persconferentie gisteren (is Irma Sluis inmiddels weer gesignaleerd? Dat is toch wel een groot gemis als zij er niet bij is). Nee, ik heb het over het nieuwsbericht dat Femke Halsema genomineerd is voor de titel Beste burgemeester ter wereld.

 

Ter wereld! Als Amsterdammer zou ik haar eerlijk gezegd nog niet eens bij de genomineerden van ons land zetten. Dit is een burgemeester die het twee weken geleden niet eens aankon om Amsterdam zelf toe te spreken, maar dit middels een brief deed. Die streng wil optreden, maar vervolgens op Tweede Pinksterdag een demonstratie voor Black Lives Matter volledig uit de hand liet lopen — en wel zelf aanwezig was, zonder mondkapje.

 

Dat die demonstratie niet conform de maatregelen liep, was niet haar schuld. Volgens Halsema zelf tenminste, die heel kunstig met die vinger wees naar alles en iedereen om zich heen.

 

Nou moet ik eerlijk zeggen dat Femke Halsema al voor de coronacrisis niet heel geliefd was in Amsterdam. Ik hoorde in mijn omgeving in elk geval weinig positieve meningen over haar. Ik was zelf een beetje neutraal. Vond haar nog wel sympathiek. Ze kreeg zoveel kritiek over zich heen vanaf het begin, dat kan niet makkelijk zijn geweest voor haar. Maar tijdens deze coronacrisis is ze wat bij betreft door de mand gevallen. Beste burgemeester van de wereld? Nee hoor, niet voor mij.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer