Feit of fabel: alles over botox

 

Zeg ‘botox’ en je krijgt een waterval aan wilde verhalen. Van rupsjes-nooit-genoeg die alleen maar meer willen tot de heilige graal bij migraine.

 

Verder dan een intake kwam ik zelf nog niet, maar als ik ooit bij iemand in de stoel ga, dan is het bij cosmetisch arts Aleid Koppius. Dé persoon dus om al die beweringen over botox aan voor te leggen. Kan zij ze mooi bevestigen of naar het land der fabelen verwijzen.

 

1. Botox en fillers zijn zo goed als hetzelfde: fabel

“Dit is echt appels en peren. Botox is een medicijn dat gemaakt is om spieren te ontspannen. Je kunt lijntjes of uitdrukkingen die gemaakt worden door spierspanning weghalen door botox te gebruiken. Een goed voorbeeld is de frons. Als je boos kijkt, maak je een lijntje en als je die spieren ontspant heb je geen lijntje. De oorzaak is hier de spier. Het verschil met een filler is heel groot, omdat een filler een gel is die ruimte in kan nemen en dus letterlijk iets opvult. Als je geen lijntje hebt in ontspannen toestand, dan zou een filler daar een bobbeltje worden.”

 

2. Je wil altijd meer botox: feit

“In zekere zin is het verslavend om te zien dat je ergens een mooi effect van krijgt. Wel blijft het altijd persoonlijk of je daar gevoelig voor bent en of je dat heel erg vindt. Als je bang bent dat je niet weet wanneer je moet stoppen, dan moet je het niet doen. Vergelijk het met je haar kleuren, daar kan je je ook mooier door voelen. Ik heb met de meeste mensen een langdurige en goede behandelband, waardoor ze erop vertrouwen dat ik niet iets doe wat niet nodig is.”

 

3. Botox blijf je altijd zien: fabel

“Nee, want het heeft geen permanent effect. Het is het tijdelijk blokkeren van signaaloverdracht van een zenuw naar een spier. Door dit te blokkeren, krijg je spierontspanning en dat effect blijft ongeveer vier maanden. Daarna herstelt het zich en krijg je weer spanning op die spier. Wat je wel ziet is dat naarmate je het vaker doet de werking langer blijft, dan zou je bijvoorbeeld een effect van vijf of zes maanden kunnen krijgen. Het is als een been in het gips, je verliest kracht. Een spier wordt smaller als je hem niet traint. Dit zie je bijvoorbeeld heel duidelijk bij mensen die kaakklemmen of tandenknarsen, zij hebben meestal sterke kauwspieren. Als iemand dit doet en je het signaal blokkeert, dan krijg je een v-vormiger gezicht omdat de spier smaller wordt.”

 

4. Botox is slecht voor je: tot op zekere hoogte een fabel

“Botox is een toxine die gemaakt wordt door een bepaalde bacterie en toxine is letterlijk vertaald een gif. Het is belangrijk dat je nooit meer neemt dan nodig is, net als bij paracetamol, maar het is niet slecht voor je. Botox is een medicijn en daarom heb je altijd kans op bijwerkingen. Om botox in Nederland als medicijn te kunnen gebruiken, moet je door de strengste medische selecties heen. Botox bestaat trouwens al tientallen jaren, vroeger werd het gebruikt in ziekenhuizen bij spierspasmen – en nog steeds. Het was dus in eerste instantie een medicijn voor de medische markt, maar door het effect kwam het vervolgens ook op de cosmetische markt.”

 

5. Botox kan helpen bij migraine: feit

“Ja, het effect is wetenschappelijk aangetoond, alleen snappen we de link tussen de ontspanning van de spieren en het positieve effect daarvan op migraine nog niet helemaal. Migraine is namelijk een neurologisch probleem, wat los zou staan van spanningshoofdpijn. Ontdekken om welke spieren het gaat, is een moeilijke puzzel. Ik ga echt op zoek naar de mogelijke triggers en behandel niet alle spiergroepen die in de protocollen staan tegelijk. Daar ben ik terughoudender in.”

 

Omdat het barst van de feiten en fabels in het land van botox, gaan we een volgende keer op nieuwe beweringen in. Stay tuned, ook voor de filler edition. En heb je vragen? Mail me op adeline@amayzine.com en ik leg ze voor aan Dr. Aleid Koppius.

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans