Even over Gordon, de Mediacourant en de haatreacties

 

Waar Gordon is, is gedoe. En heel veel plezier en leukigheid want ik houd van Gordon, maar op de een of andere manier kleeft er altijd een conflict.

 

 

Laatste gedoetje op het palmares van Gordon: ruzie met Mediacourant. Waar het gewraakte artikel zelf om ging moet ik je schuldig blijven want ik kan het nérgens terugvinden, maar het ging natuurlijk los met de reacties op de site, waarbij veel kwetsend en homofoob van aard zijn.

 

Gordon vroeg Mediacourant de reacties te verwijderen en dat wilden ze aanvankelijk niet. Toen besloot Gordon een rechtszaak aan te spannen tegen Mediacourant, met in hun kielzog ook maar meteen het verzoek aan de staat om anoniem reageren onmogelijk te maken. Mediacourant bood excuses aan en verwijderde uiteindelijk de reacties. Met moeite, want de reacties hoorden al zeventien jaar bij hun site en je kan alleen maar reageren op stukken die niet ouder zijn dan een dag.

 

Ik moet zeggen dat ik bij AMAYZINE ook heb besloten om geen reactieruimte te geven omdat het er, hoe zal ik dit netjes zeggen, niet altijd even beschaafd en genuanceerd aan toe gaat in de reactieruimtes. Facebook is een plek waar mensen kunnen reageren op een artikel en mailen (of bellen) kan altijd. Zo kom je eerder tot een inhoudelijk gesprek.

 

Ik ben het volledig met Gordon eens dat er een eind moet komen aan het anoniem reageren en dat überhaupt het anoniem of onder pseudoniem een account hebben onmogelijk moet worden gemaakt. Het is zo makkelijk je haat online te kwakken en daarna een verse cappuccino voor jezelf te maken terwijl degene over wie het gaat de strop en het krukje aan het installeren is. Je weet niet hoe hard het overkomt totdat je zelf met rotte tomaten wordt bekogeld.

 

Ben je een kerel met ballen of een wijf met een grote waffel, heb dan ook het lef het op z’n minst genomen onder je eigen naam te roepen en niet een scheldwoord te roepen tegen iemand die voorbij fietst om dan vervolgens weer heel hard achter de heg te duiken.

 

Het zal allemaal lastig zijn met privacywetgeving, maar is er IEMAND die hier iets aan kan doen en kunnen we anders in ieder geval instellen dat mensen met een account als hatsieflatsie4 en koediekoekiedoe89 gewoon niet getoond kunnen worden? En misschien aan allen die dergelijke berichten sturen: Doe. Lief. Het is gratis.

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach