Even het nieuws doornemen

 

Toen ik klein was, deed ik, als ik bang was, mijn handen voor mijn ogen. Dan kon ik het gevaar niet zien en bestond dat dus ook niet, of ging het vanzelf weg.

 

 

 

Ik had altijd gedacht dat alleen kleine kinderen dat soort vluchtgedrag hadden en dat, als je volwassen was, je niet anders kon dan problemen onder ogen zien. Maar dat is helemaal niet zo.

 

Vooral politici lossen zo nog steeds de problemen op, die op hen afkomen. Gewoon je ogen sluiten, dan zie je het niet en bestaat het niet.

 

Stikstof? Geintje toch? Bestaat helemaal niet. Ja, zeggen de boeren, onze koeien staan wel de hele dag alles onder te piesen en te poepen, maar wij trekken telkens netjes door, dus geen probleem. En in de wei verdwijnen die koeienvlaaien vanzelf na een flinke regenbui.

 

Jammer dat het nu vaak een hele tijd nauwelijks regent en dan weer een week enorm plenst, maar daar kunnen wij als boeren ook niks aan doen.

 

En als dan wetenschappelijk onderbouwd wordt dat de boeren wel degelijk wat aan die weersverandering kunnen doen door te zorgen voor minder stikstof in de lucht, worden diezelfde boeren natuurlijk woedend als de minister daar maatregelen tegen wil nemen.

 

Dan gaan we toch met z’n allen naar het huis van die minister. Komen we met onze trekkers, want daar kan de politie niet tegenop, en bieden later wel onze excuses aan. Wedden dat de VVD en het CDA dan zeggen dat die maatregelen van hun eigen kabinet niet door mogen gaan. Leuk spelletje hè, democratie!

 

Over kop in het zand steken gesproken, je weet, we hebben nog steeds een politieke partij die Corona ‘een onschuldig griepje’ noemt, terwijl er wereldwijd ruim 8 miljoen mensen, in Nederland ruim 22.000, aan overleden zijn. Veel mensen vragen zich af of die partij eigenlijk wel echt vertegenwoordigd is in de Tweede Kamer. Zeker, ze komen alleen zelden opdraven, je wordt namelijk toch wel doorbetaald. Eigenlijk komen zij alleen om soms even te schelden en daarvan een filmpje te maken, en soms om te stemmen. Dat laatste kunnen ze beter niet doen. Vorige week stemde die partij als enige tegen twee moties over Afghanistan, over contacten met de Taliban zo veel mogelijk vermijden en de tweede pleitte ervoor dat meisjes daar ‘gewoon’ naar school mogen. FvD stemde dus als enige tegen deze twee moties.

 

Maar de kampioen Kop-in-het-zand-steken is natuurlijk Donald Trump, hij overtroeft (trump betekent troef in het Engels) ieders stoutste verwachtingen.

 

Op de verkiezingsavond in november 2020 hoorde hij van zijn vaste medewerkers en van zijn minister van Justitie dat hij verloren had en Biden president zou worden. ‘Kan niet waar zijn, wie zegt dat?’ ‘Iedereen zegt dat, want dat is de uitslag.’ ‘Nee hoor, niet iedereen zegt dat, Giuliani zei net dat ik gewonnen had.’ ‘Ja, maar die is dronken.’ ‘Nou en? Kinderen en dronkaards spreken de waarheid.’ Maar niet Rudy Giuliani, hij kent het woord waarheid in het Engels waarschijnlijk niet. Net als Sywert van Lienden leeft Giuliani in een heel eigen wereld met eigen rechten en plichten en een heel eigen moraal, als je dat woord bij deze mensen nog wel kan gebruiken.

 

Onze eigen Mark Rutte staat ook regelmatig in de ontkenningsmodus. ‘Blijven lachen’, is tenslotte niet alleen zijn motto, maar ook zijn belangrijkste beleidsvoornemen.

 

Maar als je hoort dat Trump op 6 januari vorig jaar zijn eigen aanhangers ophitste om naar het Capitool te gaan, omdat vice-president Pence het verdiende gedood te worden, ga je toch anders tegen Rutte aankijken. Niemand gelooft toch dat one eigen premier zijn VVD-congres zou aanmoedigen om Sigrid Kaag wat aan te doen. Ik weet dat haar populariteit als een komeet eerst gestegen en daarna even hard gedaald is, maar dood wensen is toch een different cookie (zou onze succescoach Louis van Gaal zeggen).

 

 

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.