Even het nieuws doornemen

 

Het was weer eens de week waarin de leugen regeerde. Want wat zijn politici toch bijzondere mensen.

 

 

 

Als Hugo de Jonge zegt dat hij het vervelend vindt dat hij verwarring heeft gezaaid door zijn onvolledige verhaal aan de Tweede Kamer, bedoelt hij in normaal Nederlands: Sorry, ik heb jullie een jaar lang voorgelogen over de deal met Sywert van Lienden.

 

Als vervolgens zijn partijgenoot mevrouw Van den Berg in diezelfde Tweede Kamer daarop zegt dat zij het excuus van De Jonge accepteert, zegt zij dus dat zij het best vindt als een minister een jaar lang liegt, op voorwaarde dat hij een partijgenoot is en zijn excuus aanbiedt.

 

Het was echt de dag van de nieuwe bestuurscultuur, de coalitiepartijen hadden kennelijk van tevoren afgesproken dat minister De Jonge mocht blijven, hoewel hij stelselmatig had gelogen over zijn contacten met Sywert.

 

Dieptepunt kwam toen De Jonge zich verdedigde met: ‘Ik was wel betrokken, maar had geen betrokkenheid.’

 

Ik was geen makkelijke leerling vroeger en ben eens een dag geschorst omdat ik samen met wat vrienden het skelet tijdens de biologieles had aangekleed. De biologielerares was erg aardig maar kon geen orde houden. Stel je voor dat ik toen tegen de conrector had gezegd: ‘Ik was wel betrokken, maar had geen betrokkenheid.’ Ik ben ervan overtuigd dat ik minstens een extra dag schorsing erbij had gekregen.

 

Deze week kwam er een bijzonder detail naar buiten over het drietal dat onder leiding van Sywert multimiljonair is geworden. Het was namelijk eerst een viertal, maar deze vierde, Saskia van Huijgevoort, haakte af toen zij ’s nachts werd gebeld door Camille van Gestel (een van de overige drie), die schreeuwde dat zij miljonair zouden worden. Saskia had tot dan toe voor niets haar werk gedaan en toen zij hoorde hoe haar – voormalige – vrienden aan dat geld dachten te komen, heeft zij het contact verbroken.

 

Heus, deze hypocrisie en leugenachtigheid valt in het niet bij wat Russische politici op dit vlak presteren, daar gaat het om mensenlevens. Die leugens zijn zo wrang, dat ik soms met open mond naar de televisie zit te kijken. Volgens de Russen hebben de Oekraïners de ellende in Butcha (spreek uit: butcher) zelf aangericht, terwijl satellietbeelden en opgevangen radioberichten het tegendeel bewijzen.

 

Dat politici ook kort en krachtig een statement kunnen maken dat volledig weergeeft wat zij willen en bedoelen, maakte de minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne bij de Verenigde Naties duidelijk op de vraag wat zijn land eigenlijk vroeg: ‘Drie dingen: wapens, wapens en wapens.’

 

Er waren overigens ook enkele bijzondere ontboezemingen deze week, waarbij de waarheid uiteindelijk wel aan het licht kwam.
Louis van Gaal blijkt al enige tijd ziek, hield dat verborgen om ‘gewoon’ goed zijn werk te kunnen doen. Wat mij betreft wordt Van Gaal steeds menselijker en aardiger.
En Jaimie Vaes gaf toe wat de hele wereld, oké heel Nederland -voor zover het om geïnteresseerden (hoor ik niet bij) ging – dat zij wel degelijk mishandeld was door haar vriend. Jammer dat haar advocaat erbij zat en over geld ging praten.

 

Tot slot een persoonlijke noot. Mijn ouders zijn al lang geleden overleden. Sinds de oorlog begon in Oekraïne ben ik dagelijks blij dat zij dit niet hoeven mee te maken. Ik ben opgegroeid in de schaduw van de Tweede Wereldoorlog en mijn ouders kregen langzaam maar zeker het geloof dat zoiets nooit meer zou kunnen gebeuren in Europa.
Deze verschrikkelijke oorlog is hun gelukkig bespaard gebleven.

 

 

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.