Ik vind het stoer dat Jaimie Vaes op tv over haar mishandeling durft te praten

 

Normaal gesproken boeien influencers mij niet zo, maar het verhaal over de mishandeling van Jaimie Vaes door haar vriend Lil’ Kleine raakte me wel.

 

 

Trigger warning: huiselijk geweld

 

Voor wie het gemist heeft, rapper Lil’ Kleine is een paar weken geleden opgepakt toen er een filmpje online kwam waarin je kunt zien dat hij Jaimie Vaes, zijn (ex-)vriendin en moeder van zijn zoontje, op straat mishandelt. Ik zal je de details besparen maar het was misselijkmakend. Gisteren deed ze haar verhaal in de talkshow Khalid & Sophie.

 

Heel Nederland zal er wel weer een mening over hebben maar ik vond het eigenlijk alleen maar stoer dat ze daar ging zitten. Al was het maar dat andere vrouwen zich in haar verhaal herkennen en hulp gaan zoeken. Rustig en beheerst gaf Jaimie antwoord op heel persoonlijke vragen, bijna zonder ook maar een keer de naam van haar inmiddels ex-vriend te noemen. Niks geen sensatie maar gewoon hoe het was in die verschrikkelijke relatie die wel een aantal jaren duurde. ‘Het sloop erin’, zegt ze. ‘Als je van iemand houdt dan ga je niet zomaar weg, zeker niet als je een gezin hebt. De klappen deden niet zozeer pijn, dat trekt wel weg maar de woorden en het gedrag blijven hangen en die doen het meeste zeer.’ En toch ging ze steeds weer terug naar hem.

 

Hoe raar het ook klinkt, Jaimie denkt dat het naar buiten komen van de mishandeling door de rapper nodig was om eindelijk uit die giftige situatie te durven stappen. Want helaas was het niet de eerste keer dat Jaimie klappen kreeg. Vorig jaar ging het op Ibiza ook al mis en toen is ze naar de politie gestapt om een verklaring af te leggen, maar die trok ze later weer in om haar vriend te beschermen. Omdat ze werd begeleid door mensen die heel andere belangen dan haar veiligheid hadden en ervoor kozen om de carrière van Lil’ Kleine te redden.

 

In het excuusfilmpje wat daarop volgde was alles in scène gezet om er maar voor te zorgen dat het imago van de artiest zo min mogelijk schade op zou lopen. Ze werd door het management van de rapper, zoals ze zegt ‘een bepaalde richting op gewezen’. Dat Jaimie daarna weer geslagen werd boeide hen blijkbaar niet zo.

 

Verschrikkelijk om te concluderen dat de financiële belangen van iemand die zijn vrouw slaat boven het welzijn van haar als slachtoffer zijn gegaan. Wat voor mensen zijn dat die dat laten gebeuren? Gelukkig ligt er nu een aangifte en is het wel duidelijk wat Lil’ Kleine haar heeft aangedaan. Het recht zal zijn beloop wel krijgen. Maar ik hoop dat het management zich ook achter de oren krabt en naar hun rol in dit verhaal gaat kijken. Want dat een man zijn vrouw slaat is niet normaal. Hoe rijk of beroemd hij ook is.

 

Heb je zelf hulp nodig? Bel dan naar Mind Korrelatie op 0900-1450

 

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit