Midden in de grootste naoorlogse crisis hebben wij nog maar één lid van de regering over, namelijk de koning.

 

 

En als die straks in de krokusvakantie lekker een weekje Griekenland boekt, zitten we helemaal zonder. Dan wordt het toch tijd dat Diederik Gommers zijn verantwoordelijkheid neemt en naast de zorg voor de IC ook heel Nederland erbij gaat doen. Misschien met Famke Louise als hoofd communicatie, dat worden nog aantrekkelijke persconferenties. Jammer dat zij daarover al een clip heeft opgenomen met 65 mensen op elkaar gepakt.

 

Voordeel voor Gommers zou zijn dat de oppositie in Nederland ook steeds verder in de problemen raakt. Asscher weg, Baudet wel veel publiciteit (waarom eigenlijk) maar nauwelijks nog zetels, Wilders blijkt nu heel veel geld aangenomen te hebben van een Amerikaanse kennis om zijn proces te betalen. Mag dat niet, hoor ik je vragen. Ja hoor. Maar als kamerlid moet je giften wel melden, zoals Wilders zelf luidkeels stond te verkondigen toen Pechtold een hem geschonken appartement niet had aangemeld.

 

Het leukste in het verhaal over Wilders vond ik een korte tussenzin waarin stond dat Wilders de rekening van de advocaat van zijn vorige proces naar de Tweede Kamer had gestuurd, maar dat die rekening geweigerd werd omdat die 500.000 euro bedroeg zonder enige specificatie. Gewoon dus een briefje: Bijstaan van de heer Wilders ten bedrage van € 500.000,-. Hoogachtend, B. Moszkowicz.

 

Baudet en Wilders zitten toch al in de hoek waar de klappen vallen. Hun held, Trump, zakt steeds verder weg in zijn zelfgeschapen moeras en als de FvD-voorman weer eens losgaat over Corona, heeft dat uitsluitend humoristische waarde. In een veelbesproken talkshow kwam hij met zoveel onzin dat factcheckers het nauwelijks bij konden houden. Paar voorbeelden? Graag.

 

‘Er sterft nauwelijks iemand aan Corona.’ (In Nederland alleen al in 2020 zo’n 15000 mensen.) ‘Alleen bejaarden worden echt ziek.’ (Bij deze tweede golf zijn het vooral mensen tussen 55 en 70 die in het ziekenhuis liggen.) ‘Aan COVID sterven net zo veel mensen als aan een gewone griep.’ (Nee hoor, ongeveer vijf keer zo veel, helaas. Erger, sinds 1945 zijn er niet zo veel doden gevallen in een jaar als in 2020.)

 

Het ergst is natuurlijk Amerika getroffen, al ruim 350.000 doden, 22 miljoen besmettingen. Op het ogenblik worden corona-doden in California zelfs op het parkeerterrein van het ziekenhuis gestald vanwege plaatsgebrek. Nog steeds volhouden dat deze pandemie weinig voorstelt zou bijna verboden moeten worden.

 

En nu dus waarschijnlijk hier ook een avondklok. Geestig was dat Rutte zei dat hij eerst het OMT om advies zou vragen. In november adviseerde dat OMT een avondklok in te stellen, het kabinet wilde niet, eind december drong het OMT aan met spoed zo’n maatregel te nemen, het kabinet wilde en/of durfde niet. En nu? Eerst nog een keertje even vragen, dan kan de bevolking mij dat niet verwijten, dacht Rutte.

 

Rutte was toch in zijn humoristische element van de week. In december kwam het rapport over de kinderopvangtoeslagen uit en Rutte zei: ‘Aftreden, daar is het te vroeg voor.’ Begin van de week zei hij: ‘Aftreden, daar is het nu te laat voor.’ Gelukkig wisten de andere partijen hem van het tegendeel te overtuigen.

 

En wij konden thuis uit volle borst zingen (met mondkapje): ‘Daar gaat Wiebesje, rare Wiebesje.’ Hij vertelde als volbloedpoliticus dat hij, net als Rutte, niets verkeerd had gedaan.

 

Die andere grote ramp, naast corona, van de afgelopen periode, Trump, is nu dus bijna weg. Ik zal hem vooral missen omdat hij voor zoveel stof zorgde elke week om mij en dus jullie ook mee te vermaken.

 

Nog even dan: het wordt steeds duidelijker waarom Ivanka Trump zich zo aangetrokken voelt tot haar echtgenoot, Jared Kushner. Hij komt namelijk uit een vergelijkbare familie. Jareds vader, Charles, werd schuldig verklaard aan zo’n 18 misdrijven, waaronder belastingfraude, overtreding van de kieswet en bedreiging van getuigen. De vraag nu is wie beide families nog kan opzoeken binnenkort in de gevangenis.

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.