Ik ken genoeg mensen die, toen het wel mocht, geen enkele behoefte hadden hun schoonmoeder te knuffelen.

 

Maar wat vooral blijft hangen is toch dat een zeker niet onaardige minister door een fotograaf uit het criminele milieu die werkte in opdracht van Privé, in moeilijkheden is gekomen. Privé en die fotograaf mogen dan geen coronaregels hebben overtreden, ze hebben wel alle fatsoensnormen aan hun laars gelapt (en er nog geld mee verdiend ook).

 

Wat ook blijft hangen is dat wij toch in een heerlijk land leven waar een minister bijna moet aftreden omdat hij al aan het begin van zijn huwelijk te weinig afstand hield.

 

Als je in bijvoorbeeld Rusland zou protesteren tegen de regering, beland je zelf in de gevangenis of erger. Voor Poetin geldt namelijk: een maand geen tegenstander vergiftigd of gedood, is een maand niet geleefd.

 

En je zou zeggen dat voor Trump geldt: een dag niet gelogen is een verloren dag. Maar daar doe je de president ernstig tekort mee. Hij zit als president (daarvóór loog en bedroog hij zich ook door het leven) aan ruim tien leugens per dag.

 

Hij stelde aan kiezers die in november per post willen stemmen voor dat zij dan ook ter bevestiging hun stem toch persoonlijk gingen uitbrengen. Dat daardoor deze stemmen ongeldig zouden worden, moet je op de koop toenemen. Even ernstig maar eigenlijk nog verontrustender was dat hij op zijn bezoek in Kenosha (de stad in Wisconsin waar het zeer onrustig is sinds Jacob Blake zeven keer door een agent in de rug werd geschoten) verzon dat er een vliegtuig aankwam vol met in het zwart geklede zwaar bewapende mannen. Bij een alcoholist kun je zeggen: ‘Ach, morgen is hij weer normaal.’ Maar Trump drinkt niet en is dus helaas morgen nog steeds niet normaal.

 

Naar nu blijkt heeft Trump over zijn bezoek in Frankrijk aan een begraafplaats voor gesneuvelde  Amerikaanse soldaten gezegd: ‘Waarom moet ik hiernaartoe? They’re all losers for getting killed.’

 

Ik kon het eerst moeilijk geloven, maar toen ik las dat dit de tweede reden voor Trump was om niet te willen gaan en dat de eerste reden was dat het erg hard waaide en hij bang was dat zijn haar in de war zou raken, kon ik er niet omheen: typisch Trump.

 

Ik ben verschillende keren in de Verenigde Staten geweest, ik lees er veel over, het is echt een ander land dan Nederland, maar er komt een moment dat het moeilijk te volgen is dat je op zo iemand stemt.

 

Hij staat nog steeds flink achter in de peilingen, maar zijn strategie is duidelijk. Vlak voor de verkiezingen gaat hij melden dat onder zijn bezielende leiding een vaccin tegen corona is ontwikkeld, en dat je gratis ingeënt wordt (als je op hem stemt).

 

Wat ik ook niet begrijp – maar misschien moet je niet alles willen begrijpen – is dat andere regeringsleiders niet tegen Poetin zeggen: ‘Luister, jouw beleid is gebaseerd op liegen, tegenstanders laten ombrengen, jezelf schandalig verrijken en zorgen dat je president voor het leven bent; je doet ongegeneerd aan landjepik, na de Krim nu Belarus. Wij willen dus niets met jou te maken hebben.’

 

Hoewel, Angela Merkel was erg hard en duidelijk toen zij bevestigde dat Navalny was vergiftigd. Ze treedt binnenkort af; kunnen we haar niet ereburger van Nederland maken?

 

Toen ik de film Tenet zag, wist ik zeker dat je niet alles moet willen begrijpen. Ik heb de eerste anderhalf uur echt een manmoedige poging gedaan, maar gaf het op toen de good guys hun leven wilden geven om een aantal algoritmes te laten ontploffen. Vanaf dat moment dus: verstand op nul en laat de explosies maar komen.

 

Zo las ik dat de vrouw van Freek de Jonge, Hella, corona heeft en besmet is door Youp van ’t Hek. Het is alsof Marc-Marie Huybregts besmet is door Dries Roelvink of Anouk door Lil’ Kleine. Gewoon accepteren, niet alles willen begrijpen.

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.