Wie van de drie?

 

Wie van de drie, dat klinkt bijna als die leuke kwis op de televisie toch? Maar het is het wrange getal dat aangeeft hoeveel mensen er kanker krijgen…

 

Griezelig vind ik het, één op de drie. Iedereen heeft in zijn omgeving wel iemand die met deze verschrikkelijke ziekte te maken heeft, ervan is genezen of het helaas niet heeft gered. Kanker is geen wedstrijd met winnaars of verliezers. Het is Russische roulette met enorme pechvogels en mensen die een slopend proces door een enorme dosis geluk overleven.

 

En kanker heb je niet alleen. Want de mensen om je heen lijden ook. In stilte. Omdat ze zien dat hun geliefde slecht nieuws krijgt en allerlei nare onderzoeken moet ondergaan. Ze zien iemand nog zieker worden door de chemo, de bestraling en operaties. En soms moeten ze voorgoed afscheid nemen.

 

Hoewel inmiddels 65 procent van de patiënten de eerste vijf jaar overleeft is er nog steeds veel geld nodig voor onderzoek. Voor dit onderzoek wordt deze week door KWF Kankerbestrijding gecollecteerd. Door corona is het lastig om met de collectebus op pad te gaan. Mensen willen liever geen vreemde mensen met een bus aan de deur. En er zijn ook minder vrijwilligers die een rondje door hun wijk willen lopen om geld op te halen. Daarom wordt er gezocht naar andere manieren om dat te doen.

 

Nou, die zijn er hoor. Zo kun je bijvoorbeeld supersimpel met je mobieltje een bedrag overmaken. Kijk maar even op de site van het KWF: Gewoon vanuit je luie stoel. En je mag zelf kiezen hoeveel geld je wil doneren. Ook als je niet zoveel kan missen, al is het maar een eurootje, alle kleine beetjes helpen ook.

 

Doen dus! Zodat we ooit kunnen zeggen dat we kanker echt de baas zijn.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit