Even het nieuws doornemen

 

De centrale vraag afgelopen weken was: Kan Pieter Omtzigt over water lopen?

 

 

 

 

 

Het antwoord is: Nee. Pieter Omtzigt is econometrist, heeft als kenmerken vasthoudendheid en dossierkennis.

 

Toch begonnen deze week enkele van zijn volgelingen weer te twijfelen. Jezus had 12 discipelen, Pieter Omtzigt precies 200 maal zo veel. Dat kan toch geen toeval zijn?

 

Ik ken Omtzigt niet persoonlijk, maar ik ben ervan overtuigd dat hij zich realiseert dat onder de 12 apostelen verraders zaten en dat de kans zeer groot is dat onder de 2400 sollicitanten naar een plek op de lijst voor de Tweede Kamer namens zijn partij minstens 200 maal zo veel verraders zijn, namelijk mensen die hoppen van partij naar partij met als enig doel een functie die geld opbrengt.

 

Er zijn namelijk politici die, als ze ‘s morgens wakker worden, een papiertje onder hun kussen hebben, waarop staat van welke partij zij die dag lid zijn.

 

Henk Krol hoort natuurlijk in de kopgroep. Hij staat nu op de lijst van Van Haga, de BVNL. Als je de standpunten van het programma van die partij leest, weet je één ding zeker: onze Henk heeft het programma niet gelezen.

 

Fier aan kop van de party hoppers staat natuurlijk Joost Eerdmans, leider van JA21, trotse fractievoorzitter van eerst een groep van vier, en nu plotseling van één, zichzelf namelijk.

 

De andere drie zijn lid geworden van de BBB; bij die partij hebben zij veel meer kans om bij de komende verkiezingen weer in de Tweede Kamer te komen. Ja, voor je principes moet je soms moeilijke beslissingen nemen.

 

De vraag is of Caroline  van der Plas er wel verstandig aan doet deze gelukszoekers een warm welkom te heten. Zij hebben een verleden in Forum of de PVV, niet echt een cv om trots op te zijn, lijkt mij.

 

Caroline had het toch niet makkelijk deze week.

 

Sinds de val van het kabinet hield zij de hele natie in wurgende spanning: wie zou de BBB aanwijzen als premierkandidaat?

 

Eindelijk kwam op vrijdag 1 september een einde aan deze ondraaglijke spanning. Trots kondigde de voorvrouw van de BBB op een speciaal daarvoor belegde bijeenkomst Mona Keijzer aan als haar gedroomde premierkandidaat.

 

Vervolgens gaf Caroline de media de schuld van het gerucht dat haar partij Mona Keijzer naar voren had geschoven om het volgende kabinet te gaan leiden.

 

Alsof Jesse Klaver en Attje Kuiken zouden beweren dat Frans Timmermans eigenlijk nog steeds Eurocommissaris is en helemaal geen lijsttrekker. Daar zou Wopke Hoekstra dan weer erg van schrikken.

 

Bijna alle partijen hebben onderhand hun programma bekendgemaakt. Ik word steeds benieuwder naar de discussies. Nagenoeg alle partijen willen namelijk een andere bestuurscultuur, meer bestaanszekerheid voor mensen met een uitkering of laag loon en een oplossing voor de woningnood. Daar zijn politici goed in: vertellen wat beter moet.

 

Nu afwachten op welke manier zij deze grote problemen willen aanpakken. Daar zijn politici dan weer slecht in: vertellen hoe het beter moet en in de praktijk ook echt hun beloftes nakomen.

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.