Even het nieuws doornemen

 

Wat zijn wij toch een raar land, dacht ik vaak de afgelopen periode, nadat Mark Rutte bekend maakte te stoppen en dus andere partijen hun kans schoon zagen.

 

 

 

 

 

 

Ik ging er in mijn onschuld van uit dat wij vooral zouden kijken naar wie de beste ideeën heeft, wie vertrouwenwekkend overkomt, kortom wie het meest geschikt lijkt ons land nu te leiden. Dat viel vanaf het begin af aan tegen.

 

 

Toen Frans Timmermans bekend maakte beschikbaar te zijn om de combinatie PvdA/GroenLinks  te leiden, ging het vooral over zijn ijdelheid. De Volkskrant had in de kop van een analyse over zijn ‘ego’, waarna een heel positief verhaal volgde over diezelfde Timmermans. NRC schreef een weliswaar positief artikel over Rob Jetten als nieuwe leider van D66 maar met als kop: Klimaatdrammer Rob Jetten nieuwe leider.

 

 

En, verbaasd was ik allerminst, de Telegraaf spande en spant de kroon met columns over Frans Timmermans die niet eens proberen inhoudelijk te zijn, maar zelfs oproepen Timmermans weg te pesten op dezelfde manier als het met Sigrid Kaag is gelukt. Met andere woorden, een onverbloemde oproep Frans Timmermans via bedreigingen weg te krijgen.

 

 

Nu heeft deze krant een lange traditie om bij verkiezingen de leider van die linkse partij die het grootste dreigt te worden, zwart te maken (Den Uyl had zogenaamd een buitenhuis in België, voorbeelden van de onbetrouwbaarheid van Emile Roemer, Jesse Klaver had tijdens zijn studie fraude gepleegd, allemaal onzin bleek later, maar dat was niet belangrijk). Maar om nu zo ver te gaan om met regelmaat op te roepen een bepaalde politicus te bedreigen, gaat een grens of drie te ver.

 

 

Maar wat willen de leiders van de grote drie partijen nu met Nederland? Daar is men in de media nauwelijks aan toegekomen. Veel leuker zijn de grappen over de sollicitatieprocedure bij de BBB. Daar wordt namelijk gezocht naar iemand zonder vliegangst, die geen hekel heeft aan naaldhakken en een betere uitspraak van het Engels dan Rutte. Dat laatste lijkt mij geen probleem.

 

 

Natuurlijk zijn wij niet het enige land waarin de waarheid steeds minder interessant lijkt, en roddels en onzinverhalen een steeds grotere rol spelen. Vandaag bleek uit een groot Amerikaans onderzoek onder Facebook-gebruikers dat met name zeer rechtse mensen zich vooral laten leiden door meningen uit eigen hoek zonder ook maar een poging te doen te controleren wat wel en niet waar is. Een open deur, lijkt mij. Zo wordt nog steeds door een behoorlijke groep geloofd dat Trump eigenlijk de verkiezingen gewonnen heeft en dat de wereldleiders op bijeenkomsten als het Wereld Economisch Forum de dag beginnen met een halve liter kinderbloed, waarna zij zich de hele dag overgeven aan pedofiele uitspattingen.

 

 

In Nederland kunnen wij er ook wat van. Die onzin heeft soms echt gevaarlijke kanten. Nog steeds wordt het nut van vaccineren tegen corona in twijfel getrokken, ondanks alle bewijzen van het tegendeel. Nu wordt verteld dat zonnebrandcrèmes kanker veroorzaken, terwijl Nederland een van de landen is waar huidkanker het meest voorkomt. Huidkanker is hier trouwens de meest voorkomende vorm van kanker en er is wetenschappelijk geen enkele twijfel over de oorzaak: te veel onbeschermd in de zon gezeten.

 

 

Oh ja, zo nu en dan een hapje van moeder aarde nemen is niet alleen ongezond, het is ook nog echt erg vies.

 

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.