Dit is wat stress met je hoofd kan doen

irma laptop

 

‘Een burnout? Dat zou mij nooit overkomen.’ Dat hoor ik zo vaak in mijn omgeving. Maar ik weet wat voor rare dingen stress met je kan doen.

 

 

 

Ik weet nog hoe ik een jaar of tien geleden op mijn werk kwam en ineens niet meer wist hoe ik mijn computer aan moest zetten. Iets wat ik iedere dag deed, waar ik nooit bij na hoefde te denken. En ineens zat ik naar dat kastje te kijken (laptops hadden we in die tijd nog niet) en had ik gewoonweg geen idee. Ik dacht dat ik gek werd. Pas nadat ik bij het bureau van een collega ging kijken ontdekte ik dat er een grote knop aan de voorkant zat waarmee je de computer (wie had dat nou gedacht) aan kon zetten.

 

En dat was niet het enige. Bij het wegrijden van de parkeerplaats voor mijn huis zat ik plots met mijn auto tegen een boom. Met de zijkant. Hoe ik dat voor elkaar heb gekregen zal ik wel nooit begrijpen, maar het was een flinke deuk. Ook gebeurde het dat ik opeens op de verkeerde weghelft zat, op de weg die ik dagelijks reed. Gelukkig zat er een groenstrook tussen de twee weghelften, zodat ik mijn fout snel kon herstellen. Niks aan de hand, maar het had erger kunnen zijn.

 

Dat was in de tijd dat het leven me even een beetje te veel werd. Als alleenstaande moeder had ik al best een pittige taak, mijn vriend, die ik toen nog niet zo lang kende, had net een hartinfarct gehad en het bedrijf waar ik werkte stond op het punt om failliet te gaan. Er kwam een interimmanager die ons zo in de stress joeg, dat ons hele team tegen een burn-out aan zat. Het was alsof mijn hersenen het even niet meer aan konden en er gewoonweg mee stopten.

 

Met dit soort klachten naar de huisarts gaan kwam niet eens bij me op. Het bedrijf ging failliet en dat bleek een gelukje voor mij. Ik zat twee maanden thuis en kon toen vol goede moed in een nieuwe baan beginnen. Rob herstelde en het leven werd zonniger. Voortaan blijf ik aan de goede kant van de weg.

 

 

 

Door: Irma van Schaijk