Kan er nog wel meer bezuinigd worden in de langdurige zorg?

 

De komende jaren wordt er nog meer geld weggeschraapt in de langdurige zorg. Maar kan dat eigenlijk wel?

 

 

 

Normaal gesproken ging zo’n krantenbericht volledig aan me voorbij maar met een moeder in een verpleeghuis ben ik opeens alert als ik lees dat er de komende jaren 700 miljoen euro minder te besteden is in de langdurige zorg waar de ouderenzorg ook onder valt. In de verpleeghuizen moet er dus meer gedaan worden met minder handen. Terwijl er steeds meer mensen op de wachtlijst staan voor een plek in een verpleeghuis. 

 

 

Ouderen moeten dus langer thuis blijven wonen, mantelzorgers worden nog zwaarder belast en het duurt nog langer voor er een plekje in een verpleeghuis beschikbaar is. Want de kosten in de ouderenzorg gaan omhoog en er is minder geld. Klinkt als een tsunami van problemen die de ouderenzorg op zich af ziet komen. Dat geldt ook voor de mantelzorgers die met de moed der wanhoop hun geliefde thuis proberen te verzorgen terwijl ze er zelf finaal aan onderdoor gaan. De wachtlijsten voor hulp zijn eindeloos lang en thuiszorg is haast niet beschikbaar.

 

 

Lost u het zelf dus maar op. Zoals mijn vriendin B. nu moet doen. Zij zit inmiddels tot over haar oren in het geregel van zorg voor haar moeder en zij kreeg doodleuk de mededeling dat zij en haar zus, die allebei een drukke baan hebben, maar wat minder moesten gaan werken om voor moeders te kunnen zorgen die eigenlijk al lang in een verpleeghuis had moeten zitten. Maar de situatie is blijkbaar nog niet erg genoeg. 

 

 

Mijn moeder heeft die plek inmiddels gelukkig wel maar nu de vakantieperiode is aangebroken hebben is het daar een buitengewoon moeilijke puzzel om de roosters rond te krijgen. Iedere keer als ik bij m’n moeder in het verpleeghuis ben staat er weer een ander gezicht naast haar. Aan de zorgmedewerkers ligt het niet, die zijn allemaal even lief en balen er ook van dat ze met te weinig mensen op de afdeling moeten werken. Zoals afgelopen zondag toen ze maar met z’n tweeën waren om 28 bewoners uit bed te halen en van een ontbijtje te voorzien. En dan wil men in Den Haag nog verder bezuinigen. Hoe dan?!

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit