Even het nieuws doornemen

 

Op de meeste coronavragen eindigen de echte experts hun antwoord met: ‘Maar dat weten wij niet zeker.’ Geruststellend is dat niet, eerlijk wel.

 

Je weet: twijfel is het begin van alle wetenschap, wantrouw mensen die zeggen (meestal roepen) dat zij in deze onzekere coronatijd precies weten wat er moet gebeuren.

 

Toen Rutte de intelligente lockdown hier afkondigde, schreeuwden de PVV en FvD om het hardst dat het kabinet met mensenlevens speelde, want het was onverantwoord dat men niet besloot tot een volledige lockdown. 

 

Nu Rutte stukje bij beetje met versoepelingen komt, roepen dezelfde twee partijen dat dit onverantwoord is, dat natuurlijk de hele lockdown zo snel mogelijk moet worden opgeheven vanwege de economie. Hoe je een economie laat draaien met tienduizenden mensen in het ziekenhuis, zeiden ze er niet bij. Het blijft prettig als je je niet herinnert wat je de dag ervoor geroepen hebt.

 

Zo werd ons door sommige zogenaamde experts telkens Zweden met zijn soepele houding als voorbeeld gesteld, omdat het aantal sterfgevallen daar binnen de perken bleef. Diezelfde experts hoor je niet meer, omdat het – helaas – in Zweden nu helemaal niet zo goed gaat.

 

Conclusie: Als je iets niet zeker weet, zég dan dat je het niet zeker weet. Daar houdt Trump natuurlijk helemaal niet van. Hij weet namelijk alles, ongeacht het onderwerp. Hij is kenner bij uitstek van vrouwen (‘Grab ‘em by the pussy.’), van belastingen (hij betaalt die niet), van pandemieën (‘Gewoon bleekmiddel injecteren.’ Waarom eigenlijk niet allesreiniger, dan ben je tegen elke ziekte beschermd.) en van Kim Jong Un (‘Hij mankeert niets, oké, misschien beetje schijndood’).

 

Tot nu toe hield Trump dagelijkse persconferenties waarbij hij wel zo’n twee uur aan het woord was. Hij heeft dat drastisch ingekort. De reden? Sommige kranten drukten de onzin die hij verkondigde af en schreven erbij dat het klinkklare onzin was. Daar was Trump behoorlijk boos over. Als iets wat hij heeft gezegd nergens op slaat, was dat ironisch bedoeld en moet je het niet in de krant zetten.

 

Dat zei Thierry Baudet ook, toen hij geconfronteerd werd met appjes waarin hij schreef dat hij betaald werd door een Rus die dichtbij Poetin stond.

 

Forum voor Democratie was deze week om twee redenen in het nieuws. Sommige leden van de jongerenafdeling van deze partij hadden antisemitische apps gestuurd, zongen het nazi-volkslied (Horst Wessellied) en verheerlijkten blanke overheersing (net als Thierry Baudet zelf). Je zou denken: samenwerken met deze partij? nee dank je, er zijn grenzen.

 

Toch gaan het CDA en de VVD met FvD Brabant besturen. Waarom? Je moet je fatsoensnormen overboord kunnen zetten als het om de macht gaat. Bijzonder is dat er binnen de VVD nauwelijks kritiek is, maar dat er in het CDA een duidelijke splitsing van opvattingen is. In 2010 viel het CDA bijna uiteen toen de partijtop besloot met de PVV in een gedoogconstructie te gaan regeren. Bij de daaropvolgende verkiezingen werd het CDA nagenoeg gehalveerd. Een christelijke ezel stoot zich blijkbaar wel twee keer aan dezelfde steen.

 

Gelukkig was er ook goed nieuws van een leider die alles weet, de Saoedi-Arabische prins Mohammed bin Salman, je weet toch nog wel, de man die het bevel gaf de journalist Jamal Khashoggi in hun ambassade in Turkije te laten vermoorden en in stukjes te snijden?

 

Deze verlichte leider heeft aangegeven een aantal strenge wetten te versoepelen. Zo zullen jongeren niet langer onthoofd worden. Nou zeg, dat was een hele opluchting, zeker voor de familieleden van jongeren die in de gevangenis op hun straf zaten te wachten.

 

Wat hadden deze jonge Arabieren gedaan? Iets geroepen tegen de leider, gedemonstreerd, of misschien zat het hoofddoekje een beetje scheef.

 

Dus geen doodstraf? Tuurlijk wel. Maar niet via die onmenselijke onthoofding, maar op een veel humanere manier. Stokslagen, stenigen, andere lichaamsdelen afhakken. Ach, er zijn zo veel mogelijkheden. Je moet alleen wel een beetje je fantasie gebruiken.

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.