Even het nieuws doornemen

 

In 1992 zong Leonard Cohen in The Future: ‘Get ready for the future, it is murder’, met daarbij de gruwelijke regels: ‘Destroy another fetus now, we don’t like children anyhow.’

 

 

 

 

 

 

 

Leonard Cohen schetste toen als waarschuwing een toekomst vol met de meest afschuwelijke beelden. Hij kon niet weten hoe dicht wij zijn zwarte toekomstbeeld genaderd zijn.

 

 

Nu, in 2023, leven wij in een tijd waarin de oorlog dagelijks op televisie verschijnt. Het aantal Russische soldaten dat gesneuveld is of zodanig gewond is dat zij niet verder kunnen vechten, wordt nu geschat op 150.00 – 200.000. Over het aantal Oekraïense slachtoffers is minder bekend, maar dat zal zeker ook boven de 100.000 zijn.

 

 

Daarbij kwam vanmorgen het nieuws dat Poetin van plan is om 30% van het totale nationale budget te gaan besteden aan defensie, en dat in een week waarin in Rusland begonnen is ook vrouwen op te roepen om te gaan vechten in Oekraïne.

 

 

Een einde aan deze wrede en onnodige oorlog in Oekraïne is voorlopig ver weg, zoals ook de strijd tussen Israel en de Hamas uitzichtloos lijkt.

 

 

Het aantal slachtoffers in de Gazastrook loopt gestaag op naar nu al 7000. De politici in Den Haag hielden zich deze week, net als de rest van Nederland, bezig met het probleem dat duidelijk moet zijn dat Israel gesteund wordt in zijn strijd Hamas te vernietigen, maar dat de zorg om het grote aantal slachtoffers onder de bevolking in Gaza steeds meer toeneemt.

 

 

Een paar partijen besloten een heel bijzondere motie in te dienen, namelijk dat er in de Tweede Kamer geen plek is voor Jodenhaat. Als ik dat lees, vraag ik me of die mensen daar niets beters te doen hebben; daar is toch niemand tegen, zou je zeggen. Je vraagt toch ook niet in een motie te erkennen dat water vaak nat is, soms zelfs erg nat?

 

 

Ik had ongelijk. Er was één partij die tegen deze motie stemde, namelijk Forum voor Democratie. Thierry Baudet legde uit dat je over alles moet kunnen discussiëren. 

 

 

Dat zijn van die momenten dat ik me kan voorstellen dat je geneigd bent hem (zachtjes) een corrigerende tik te geven. Denk erom, ik pleit daar niet voor, ik ben er erg op tegen, je mag namelijk nooit iemand slaan.

 

 

Maar ja, het gebeurde gisteravond dus toch. Thierry kreeg een klap met een opgevouwen paraplu. Mijn advies blijft: sla hem met woorden, maar niet met daden. 

 

 

Het goede nieuws voor Forum is natuurlijk dat de partij de hele dag in het nieuws is, dat Baudet zich als slachtoffer mag beklagen dat die klap het gevolg is van demonisering door de media. Dat laatste is maar half waar. Hij wordt zeker gedemoniseerd, maar dat komt door de wartaal die hij uitslaat. De media hebben daar geen schuld aan, erger nog, hij heeft aan al die media-aandacht in het begin van zijn politieke loopbaan te danken dat hij zoveel bekendheid en stemmen kreeg.

 

 

Hopelijk is al die aandacht morgen weer verdwenen en gaan wij over tot de politieke orde van de dag. Verheug je er maar op dat tot de verkiezingen politici, en dan met name de lijsttrekkers, niet van de radio of televisie te slaan zullen zijn.

 

 

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.