Twee van de mooiste actrices van Hollywood zijn nu samen in één film te zien

 

 

Annette Benning en Jodie Foster bewijzen dat je ook prachtig bent na ‘a certain age’

 

Honderd mijlen in open water van Cuba naar Florida zwemmen, dat is wat Diana Nyad wil doen. Ze deed eerder al een poging toen ze 28 was, maar dat mislukte en nu ze een heel leven verder is wil ze het op haar zestigste opnieuw proberen. Om zichzelf of om een ander iets te bewijzen?

 

 

Dit waargebeurde verhaal is prachtig verfilmd met Annette Benning in de hoofdrol als de kribbige Diana Nyad die niet van plan is om deze absurde recordpoging dit keer te laten mislukken. Samen met haar coach en beste vriendin Bonnie, in een weergaloze rol van Jodie Foster, traint ze keihard en haar wil om deze vrijwel onmogelijke monstertocht te laten lukken ‘keeps her going’. Haal na haal gaan haar armen door het water want opgeven is geen optie. In flashbacks zie je de jonge Nyad trainen bij haar zwemcoach Jack Nelson die, zo blijkt, zijn handen niet van zijn jonge pupil af kon houden. Een trauma dat Diana na al die jaren nog steeds achtervolgt en waar ze tijdens haar lange zwemtocht voor eens en voor altijd mee wil afrekenen.

 

 

Niet alleen Nyad trainde zich een ongeluk, ook Annette Bening levert voor deze film een enorme fysieke prestatie. Eindeloos zwemmen in koud water lijkt misschien makkelijk maar vergt heel veel van je lijf. Toch zet de inmiddels 65-jarige actrice een dijk van een personage neer. Zonder facelift of corrigerend ondergoed liet ze zich met nat haar en een simpel badpak filmen, gewoon zoals ze is en ik vind haar werkelijk prachtig. Net als Nyads coach Bonnie. Ik denk dat ik dit de beste film van Jodie Foster vind sinds Silence of the lambs (waar ze de onvergetelijke Clarice was die op jacht ging naar psychopaat Hannibal “The Cannibal” Lecter). Foster is weliswaar de zestig gepasseerd maar blijft als Bonnie een magisch meisjesachtige verschijning om te zien als ze zich volledig wegcijfert om de recordpoging van haar bestie te laten lukken.  

 

 

‘Nyad’ is een geweldig portret van een lange vriendschap met alle pieken en dalen die daarbij horen en wat mij betreft winnen Bening en Foster er allebei een Oscar voor. 

 

 

 

Nu te zien in de bioscoop en vanaf 3 november op Netflix.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit