Even bellen met Janny

 

Ik heb net tussen alle drukte door even met Janny gebeld en die had me toch weer zoveel leuks gedaan en meegemaakt!

 

 

Ik hoorde natuurlijk dat ze bij de Couscousbar is geweest. Deze week nam ze het eerste exemplaar van ‘Couscous’ in ontvangst dat is geschreven door Nadia Zerouali (zij won het Gouden Kookboek in 2017) en Merijn Tol. Nadia opende deze Marokkaanse streetfoodbar vorig jaar in de Amsterdamse Javastraat samen met haar compagnon Samira Dahmani en dat was meteen een doorslaand succes. Zij maken geweldig lekkere traditionele gerechten die zij van hun moeders en andere vrouwen met wie ze samen kookten, hebben geleerd. Janny maakte vorig jaar tijdens de Ramadan samen met Nadia couscous en dan natuurlijk gestoomd, zoals het hoort. En ze vertelde me dat het zo weliswaar veel meer werk is, maar dat het ook lekker meditatief is omdat je de warme couscous heel behoedzaam met je handen los moet woelen. En zo is samen koken zo heel erg fijn en gezellig.

 

Ik ben stikbenieuwd naar Janny’s eigen nieuwe kookboek dat volgend jaar verschijnt. Het heet ‘400 jaar eetcultuur van de lage landen’. Het is, zoals ze zegt, een megaklus waar ze nu mee bezig is en ze laat hierin de verbintenis tussen kunst en eten zien. Een van de schilderijen die in haar boek te zien zal zijn, is het Iconic Egg van kunstenaar Tjalf Sparnaay. Tjalf maakt enorme doeken van eten. Wow, hyperrealistisch werk, en moet je zien hoe fantastisch dit schilderij is gemaakt met olieverf en 24-karaats bladgoud. Het is vanaf 18 november ook een week op de PAN Amsterdam te zien. Weet je wat nou zo leuk is? Janny vertelt tijdens haar rondleidingen daar op de PAN ook een mooi verhaal over dit werk. Tsjonge, wat heeft zij toch een enorme kennis van kunst en eten, en wat heerlijk om daarnaar te luisteren! 

 

En dan schrijft ze ook nog een boek over Parijs! 

 

Janny zei ook dat ze deze week heel erg druk was met televisie. Heb je haar donderdag gezien bij Pauw aan tafel? Ze vertelde aan Jeroen dat er wel zestig inzendingen van geweldige kookboeken waren. Kookboeken zijn hartstikke trendy en worden ook  steeds mooier en beter.


 
Ik vond het wel bijzonder dat er, naast alle kookboeken over gezonde voeding, zelfs twee inzendingen waren die alleen maar over vet gingen.

 

Janny’s eigen fascinatie voor het kookboek begon met  ‘Koken con amore’ van Sophia Loren. La Loren wist koken met dit boek hartstikke sexy te maken en het is nog steeds een van haar favorieten, alleen al door de fantastische foto’s van de filmster in de keuken.  

 

Op vrijdag, aan de vooravond van de Kookboekenweek, is de winnaar van het Gouden Kookboek van dit jaar bekendgemaakt en Janny was voorzitter van de vakjury. Dit feest is ook meteen het startsein van de Kookboekenweek. Het Kookboekenweekgeschenk, dat dit jaar door Paul de Leeuw is geschreven, heet Smaakmaker: ‘Bij wie crème fraîche in de aders vloeit’ en je krijgt het tijdens de Kookboekenweek, (van 10 t/m 18 november) cadeau als je bij de (kook)boekhandel een kookboek koopt vanaf € 19,50.

 

Natuurlijk heeft Janny nog veel meer gedaan, maar daarover vertel ik je een andere keer. Ik ga nu rennen naar de kookboekhandel, want ik heb zo’n zin gekregen om weer wat lekkers te maken. Inspiratie genoeg en dat Kookboekenweekgeschenk wil ik niet missen!

 

 

 

 

Door: Irene Smit

 

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.