Janny’s nieuwe boek

 

En al de fijnste tips voor Parijs.

 

Ik heb het feit dat ik dol ben op Parijs nooit onder stoelen of banken gestoken, dus dat ik bezig ben met een boek over de stad, zal je niet verbazen. En op afstand een boek schrijven werkt niet, dan moet je regelmatig ter plekke zijn, zeg nou zelf. Om de sfeer en het lekkers te proeven. Om je onder te dompelen. Meer over het boek kan ik je nu nog niet vertellen.. behalve dan dat het leuk wordt.

 

Elke keer ontdek ik weer iets nieuws in de stad die nooit lijkt te slapen. Natuurlijk ken je de grote publiekstrekkers wel maar nog leuker is het om de stad echt te ervaren, om niet alleen onbekende straten, kleine musea en markten te bezoeken maar om er ook in onverwachte restaurants te gaan eten of gekke cursussen te volgen. Hier een paar tips.

 

Een suggestie om er eens anders te eten en bijna geen toeristen tegen te komen: in Parijs zitten vlak bij het Louvre in de wijk Opera een paar geweldige Koreaanse en Vietnamese restaurants. Echt iets om te proberen omdat wij er in Nederland bijna geen hebben en het eten echt heerlijk is. Met zijn tweetjes kun je voor vijftig tot zestig euro heel ruim eten, inclusief drankjes. Niet voor niks staan er bij deze restaurants vaak rijen voor de deur. Aanschuiven aan lange tafels is ook geen uitzondering. Maar zeg nou eerlijk, is dat nu juist in een stad als Parijs niet enig? Ook met Engels kun je hier trouwens uit de voeten, wel zo handig.

 

 

 

 

En als je wilt leren koken of bakken is er de beroemde kookschool Le Cordon Bleu. Het is een professioneel opleidingsinstituut, maar je kunt hier ook allerlei cursussen volgen die variëren van enkele uren tot enkele dagen. Wel eens gedacht aan een cursus macarons of eclairs maken? Of brood bakken? Niet goedkoop, want de cursussen beginnen bij zo’n honderdvijftig euro, maar ze zijn een geweldige ervaring. Wil je een simpeler cursus, kijk dan eens bij Galeries Lafayette. Daar kun je een minicursus macarons maken volgen voor nog geen vijftig euro. En dan iets totaal anders, maar ook zoet, kruidig en geurig: wist je dat je in Parijs ook cursussen parfum maken kunt volgen? Kijk dan eens in de hippe wijk Le Marais bij het aanbod van Le Studio des Parfums.

 

Wil je eens een minder bekend museum bezoeken en een complete tegenstelling tot de  heerlijke geuren ervaren, dan is er het Musée des Egouts de Paris. Het rioolmuseum. De ondergrondse riolen worden al in Les Miserables genoemd. Dit museum, dat niet ver van de Eiffeltoren ligt, is in de zomer niet echt een aanrader, maar interessant is het wel. Daarna toe aan schoonheid? Bezoek dan Le petit Palais. Niet echt onbekend maar minder bezocht dan zijn grote broer en minstens zo mooi. Heel leuk is ook het Musée de Montmartre, net boven de enige wijngaard van Parijs. Een schattig museum met binnenplaatsen die ook wel Les Jardins de Renoir worden genoemd. Inclusief een klein museumcafé en een winkeltje.

 

 

 

Oh, en geen museumtip, maar ik heb een zwak voor oude begraafplaatsen zoals Père Lachaisse (20e arrondissement) waar veel beroemdheden liggen en praalgraven te bewonderen zijn, en heb je wel eens gehoord van La Cimetière des Chiens et Animaux Domestiques? Het ligt in een voorstadje van Parijs, Asnières sur Seine. Vanaf 1899 worden hier huisdieren begraven.

 

Van honden en katten tot paarden en vogels. Er liggen zelfs een leeuw en een aap.

 

Oh, en gekke associatie misschien… Maar mis bij een bezoek aan de stad vooral de beroemde vlooienmarkt Marché au Lucas de Saint Ouen niet (bij Porte Clignancourt). Mijn favoriet. Vooral voor vroege vogels!

 

 

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters