De week van Janny

 

De boeken die het niet haalden, maar zeker wél de moeite waard zijn

 

 

Er verschijnen stapels en stapels kookboeken per jaar. Nederlandstalige én vertaalde kookboeken. Door die enorme aantallen zie je soms door de bomen het bos niet meer. Ik vertelde je vorige week al dat wij met zijn vijven (met Jonnah Freed van De Kookboekenwinkel, Makkie Mukler, ex-hoofdredacteur van het tijdschrift Delicious, boekhandelaar Daan van der Valk en auteur Ronald Giphart) een Nederlandse top vijf van afgelopen jaar hebben gekozen. Geen eenvoudige opgave omdat er meer dan zestig boeken waren ingezonden uit Nederland én België. Maar voordat de kookboekenweek op 9 november van start gaat wil ik je daarom heel graag nog wat tips geven over boeken die ook inspirerend zijn maar die net niet de top vijf gehaald hebben.

 

Voor de ware Pasta-liefhebber een must: Pasta van (chef) Giovanni D’Apice en (fotograaf) Marco Paone. Een geweldig mooi vormgegeven boek dat ook op de koffietafel niet misstaat. Je proeft tijdens het lezen en doorbladeren  al de passie en kennis van beide auteurs. (uitgeverij Lannoo €29,99)

 

Voor bakliefhebbers een heerlijk klein boekje boordevol lekkers, dat direct mijn hart veroverd heeft: Kleine Taartjes van Petit Gateau met 1 basisrecept en 60 variaties. Een origineel, mooi en verrassend boekje met kleurrijke foto’s en fijne uitleg. (uitgeverij Kosmos €17,50)

 

En wil je liever lokaal of juist exotisch? De smaak van Texel van Annette Ruitenburg laat je kennis maken met al het goede van het eiland. De receptfoto’s zijn iets minder mooi dan de natuurfoto’s en de prijs is best fors, maar wel goedkoper dan een ritje op en neer naar het eiland (Fontaine uitgevers €39,95). Ga je voor wat meer exotisch dan zijn er meerdere opties: West eats East van Marc Declerq neemt je mee naar de gerechten en dranken van Vietnam, Thailand, China en Japan. Naast recepten  geeft het boek ook veel achtergrondinformatie. (Uitgeverij Lannoo €29,99) Ook heerlijk inspirerend is Miljuschka’s Streetfood Vietnam, dat gemaakt is rond het gelijknamige tv-programma op 24Kitchen.  Prachtige foto’s, lekkere recepten en lekker leesbare verhalen. Aantrekkelijke prijs ook: €20. Nóg een leuke vrouwelijke chef van 24kitchen is Estée Strooker. Haar nieuwste boek (uitgeverij Spectrum €22,50), stoer, puur en passievol, heet simpelweg Estée kookt. Geen recepten uit de hele wereld maar de Nieuwe Nederlandse keuken!

 

 

Bij onze Zuiderburen is ze razend populair, zowel door haar boeken als door haar kookprogramma’s op televisie: Pascale Naessens. Ze heeft twee nieuwe boeken en ik vind ze alle twee even leuk. Nog eenvoudiger met 4 ingrediënten (Lannoo €25,99) met makkelijk te maken volwaardige recepten die snel klaar zijn. Zo kan iedereen lekker koken. Het andere boek dat ze schreef, samen met de arts William Cortvriendt, heet Puur lichter. Slanker door goed te eten. Duidelijke uitleg en heerlijke recepten. Een boek om in je kast en op je keukenblad te hebben! (€24,99)

 

Nog een boek dat gezondheid hoog in het vaandel heeft is Hartstikke Mediterraan van de zussen Jansen&Jansen. De één kunstenaar en de ander cardioloog. No nonsens, begrijpelijk en nergens belerend. Goed om te hebben of weg te geven als je het roer om wilt gooien qua gezondheid. (Fontaine uitgevers €24,99)

En wil je meer koken met wat uit de zee komt dan is er het Zeeuwse mosselkookboek van Bart van Olphen (uitgeverij Kosmos €17,50), Zeegroenten van Donald Deschagt en Sophie Matthys (uitgeverij Manteau €24,99) en Koken met zeewier en zeegroente (uitgeverij Kosmos €17,50). En huiver je niet bij een beetje vet dan zijn er ook nog de boeken Vet van Bas Robben (GoodCook € 24,95) en Vet lekker van Danny Jansen (Lev. €20). Kortom, ik ben in elk geval VET trots op onze kookboekenauteurs van de lage landen en wens je veel kook- en leesplezier.

 

De kookboekenweek vindt plaats van 10 t/m 18 november. Paul de Leeuw schrijft het Kookboekenweekgeschenk, Smaakmaker: ‘Bij wie crème fraîche in de aders vloeit’ Je krijgt het cadeau wanneer je voor minimaal €19,50 aan kookboeken koopt. Nog even wachten met kopen dus, maar vast inspiratie opdoen kan geen kwaad.

 

Door: Janny van der Heijden

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters