Dit is de gemiddelde leeftijd waarop de meeste mensen gaan scheiden

 

Je wilt er liever niet aan denken, want jullie? Jullie zijn anders.

 

 

 

 

Jullie blijven wel forever bij elkaar, ondanks het feit dat je weet dat bijna 40 procent van de huwelijken eindigt in een scheiding.

 

Maar op welke leeftijd heb je de meeste kans dat het misgaat?

 

De gemiddelde leeftijd waarop mensen scheiden is 44 jaar, waarmee de meesten een relatie van 10 tot ongeveer 15 jaar beëindigen. Mensen die in een stad wonen hebben meer kans om uit elkaar te gaan dan koppels die in een dorp wonen. En die leeftijd? Die zegt misschien wat, maar wat ik nog opmerkelijker vind is dat in 70 procent van de gevallen de vrouw het initiatief neemt. Mannen blijven dus vaker nog wat langer hangen in die relaties die het niet helemaal meer zijn, terwijl vrouwen denken: en nu wegwezen.

 

De financiële impact van een scheiding kan aanzienlijk zijn. Het omvat de verdeling van bezittingen en schulden, het vaststellen van alimentatie en mogelijk veranderingen in de levensstandaard. Toch mooi dat vrouwen daar niet voor terugdeinzen en gewoon initiatief nemen. Er zijn ook nog periodes in het jaar waarop scheiden populairder is. De meeste mensen zetten een punt achter hun huwelijk in het voorjaar en de zomer. Maart is een goede maand voor een break-up, blijkt en eind augustus is ook geliefd: na die ellendige zomer met elkaar is het moment van de scheiding dan echt daar.

 

Ik heb het geluk dat mijn ouders al 40 jaar getrouwd zijn en dat ik dus een bijzonder mooi voorbeeld heb van hoe het ook kan, in de liefde. Dat huwelijken ook wél kunnen slagen. Ik ben pas 5 jaar getrouwd en ja, natuurlijk is het soms aanpoten, hard werken, snauwen en buffelen. Niet zo gek met kleine kinderen en banen en alles. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat ik bij die andere 60 procent van de stellen hoor. En gelukkig ben ik voorlopig ook nog geen 44 jaar, dat helpt ook.

 

Beeld: BNNVARA

 

Door: Tessa Heinhuis