Disney­films gevaarlijk
voor jonge kinderen?

 

Mijn twee pubertjes waren er gek op, de animatiefilms van Walt Disney Pictures. Toch blijkt uit een nieuwe studie dat die films helemaal niet zo goed zijn voor jonge kinderen. Wat nou weer?

 

De Britse Dr. Victoria Cann, als docent verbonden aan de universiteit van East Anglia in het Britse Norwich, heeft alle Disneyfilms bestudeerd en haar conclusie is dat de films helemaal niet zo goed zijn voor jonge kinderen.
 
In Belle en het Beest geeft het Beest volgens de onderzoekers steeds de indruk dat hij geweld tegen Belle zal gebruiken. Als Belle maar lang genoeg lief is, kan ze hem toch veranderen in haar droomprins waar ze nog lang gelukkig en zonder huiselijk geweld mee zal leven. Sorry hoor, is dat niet een beetje vergezocht? 
 
Sneeuwwitje zou bij jonge meisjes onrealistische verwachtingen wekken. Ha! Meisjes zouden hopeloos zijn. Zij kunnen zichzelf niet helpen en moeten daarom wachten op een prins op het witte paard om hen uit moeielijke situaties te redden? Doe effe normaal! En deze is helemaal hilarisch: Doornroosje zou anorexia in de hand werken omdat ze zo’n smalle taille heeft. En, heus waar… de prinsen in deze sprookjes mogen de dames pas kussen nadat die allebei toestemming hebben gegeven. Dus heren… de dames niet ongevraagd wakkerzoenen a.u.b.!
 
Nou, mevrouw Victoria Cann, mijn pubertjes hebben al deze films echt wel 187 keer gezien. Nooit heb ik mijn dochter kunnen betrappen op een eetstoornis. Ze eet als een bouwvakker en staat haar mannetje als het erop aankomt.

 

 

En mijn zoon is de goedheid zelve die, ondanks zijn twee meter lengte, nog geen vlieg kwaad zal doen. Hij zal heus wel eens een vreemde dame gezoend hebben, maar dan uiteraard met wederzijds goedvinden! Dat hadden ze vast van tevoren afgesproken… Tuurlijk!
 
Ben ik nu zo ouderwetsch (jawel… met sch) en snap ik niet zo goed waarom deze Disneyfilms slecht zijn voor kleine kinderen? Of slaat deze onderzoeker hier toch een beetje door?

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit