Eva Jinek redt levens

 

Er zijn maar drie dingen nodig om een leven te redden. Hoe dat precies zit, leggen Eva Jinek en Jennifer Hoffman, beiden ambassadeurs van de Female Cancer Foundation, haarfijn uit.

 

Baarmoederhalskanker is een sluipmoordenaar. Gelukkig worden alle Nederlandse vrouwen tussen de dertig en zestig periodiek opgeroepen om een uitstrijkje te laten maken van de baarmoederhals. En als het foute boel is word je direct doorverwezen voor een behandeling in een ziekenhuis.
 
Maar wist jij dat iedere twee minuten ergens op de wereld een vrouw aan deze afschuwelijke ziekte overlijdt? De meeste vrouwen met baarmoederhalskanker, zo’n vijfentachtig procent, leven in een ontwikkelingsland waar ze niet of nauwelijks toegang hebben tot goede zorg. Wegens gebrek aan geld en aan kennis.
 
Eva: “Als het een mannenziekte was geweest, was baarmoederhalskanker allang uitgeroeid. Maar het treft alleen vrouwen en daarom staat het in veel landen niet hoog op de prioriteitenlijst. Dit hopen we te veranderen, want vrouwen zijn in veel ontwikkelingslanden de steunpilaar van de gemeenschap. Ze werken hard voor het levensonderhoud van de familie en dragen de zorg voor de kinderen. Het is een ramp als een moeder wordt weggerukt.”
 
Eva: “De Female Cancer Foundation zet zich in voor vrouwen die niet zo gemakkelijk een kliniek binnen kunnen lopen om zich te laten testen. Of überhaupt niet weten wat baarmoederhalskanker is. Wij leren ze dat je de ziekte kunt voorkomen met iets simpels als een fles natuurazijn en een wattenstaafje. Dus geen dure behandelingen of onderzoeken. Gewoon azijn.”
 
De Female Cancer Foundation probeert met hulp van lokale gezondheidsorganisaties zoveel mogelijk vrouwen in ontwikkelingslanden te benaderen voor een screening in een provisorisch behandelcentrum in een tentenkamp. Eva: „Met een wattenstaafje met een paar druppels normale azijn kun je de baarmoedermond aanstippen. Als het weefsel verkleurt, zijn er verdachte cellen.” Deze worden direct aangestipt met stikstof. De cellen sterven dan af en de vrouw is meteen genezen. Ze hoeven de lange reis naar de kliniek dan dus niet opnieuw te maken.
 
Ja, je leest het dus goed: met een fles azijn kun je levens redden. Wil jij Eva en Jennifer steunen? Koop dan die speciale azijnfles in de vorm van een vrouwenlichaam. Hij staat bij Albert Heijn in het schap en kost 1,50 euro. De opbrengst gaat naar de Female Cancer Foundation. Doen!

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit