Energydrinks kopen onder de achttien binnenkort verboden?

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Energydrinks kopen onder de achttien binnenkort verboden?

 

 

Energydrankje kopen in de supermarkt? Alleen als je achttien of ouder bent, is waar voedselwaakhond Foodwatch (je weet wel, van die misleidende producten in de supermarkt) voor pleit. Op dit moment hanteren twee supermarktketens een leeftijdsgrens van veertien jaar, en bij alle andere ketens kan iedereen die dat wil zo’n blikje kopen (of een halve liter!) – ja, ook je nichtje van zeven met haar gespaarde zakcentjes. En dat is natuurlijk behoorlijk vreemd…

 

Want energydrank moet niet verward worden met reguliere frisdrank: ook al niet goed voor kinderen en volwassenen maar dat zit tenminste niet ook nog ramvol cafeïne en taurine (naast enorme hoeveelheden suiker). Kinderartsen luidden al eerder de alarmklok omdat ze zien dat energydrankjes kinderen op de eerste hulp doen belanden met hartritmestoornissen. En nu lijken de supermarkten eindelijk overstag te gaan.

 

Alleen samen
Maar alleen op voorwaarde dat álle supermarkten dan meedoen. Alleen Aldien Lidl hanteren nu een leeftijdsgrens van 14 jaar en na langdurige gesprekken met Foodwatch en betrokken partijen lijken de meeste andere ketens een verhoogde leeftijdsgrens wel te zien zitten, mits ze niet ‘de enigen’ zijn. Foodwatch ziet onder meer Albert Heijn, Jumbo en Plus bereid veranderingen door te voeren – die zijn samen toch goed voor een marktaandeel van 90 procent. Nu de rest nog. Vomar, Dirk, Dekamarkt en ook Albert Heijn pleiten voor nieuwe en duidelijke wetgeving.

 

Call tot action
Het is nu aan het Ministerie van Volksgezondheid om tot actie te komen. Kinderartsen geven al jaren duidelijk aan dat deze drankjes bij kinderen en jongeren tot rusteloosheid, vermoeidheid en hartritmestoornissen leiden, en dat het totaal onverantwoord is dit klakkeloos aan jonge mensen te verkopen. Ditzelfde ministerie weigerde eerder (in 2018) een wettelijke leeftijdsgrens door te voeren, wij zijn benieuwd naar hun reactie dit keer.

 

Bron: RTL Nieuws

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav