Een ode aan de haring

 

Haring eet je bij de staart, even door de uitjes vegen en hoppa, hoog aan de staart richting de mond brengen.

 

Niet in sneue stukjes laten snijden met een kansloos Nederlands vlaggetje erin gestoken. Overigens heel stoer als vrouwen dat ook doen, bij de staart pakken.

 

Ik ben gek op alle vis, maar een ‘maatje’ vind ik nog steeds heel bijzonder. Ik – columnist Sjaak – kan niet wachten dat de Hollandse Nieuwe weer binnen vaart. Het glanzende grijs aan de buitenkant gecombineerd met het scharlaken rood aan de binnenkant doet volop watertanden. Bij de viskraam zijn het overigens vooral de ouderen die nog een haring happen. Veel millennials kunnen de ‘vette, glibberige’ hap veelal niet waarderen. Die prikken hun vorkje liever in een stukje licht gebakken tonijn of zalm. Of sushi natuurlijk. Overigens staan vissticks nog boven de haring in de Top10 van meest gegeten vis in Nederland. Over smaak gesproken…

 

Haring is supergezond. Goed, hij is zout, dus je moet er niet te veel van eten, maar verder is het een bom van goede vetzuren en vitamines. Omega 3 vetzuren man!

 

Heel belangrijk als je niet vroegtijdig Alzheimer op bezoek wilt krijgen. Als jongeren zouden weten hoe gezond dit visje is, dan hoef je hem alleen nog maar te leren eten. Het is net als bier drinken. Het is even wennen in het begin, maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt, dan wil je niks anders meer. Het is een hemelse combinatie van zout, vet en vissmaak. Ik kan er extra van genieten, juist omdat ik weet dat het heel gezond is.

 

Bij de viskraam kan ik genieten van mijn haring, maar ook van vrouwen die de Hollandse Nieuwe bij de staart grijpen en hem zo in de keel laten glijden,

 

Nee, niks seksistisch gedoe! Het is gewoon stoer en sensueel. Net als vrouwen die bier drinken. Vind ik ook stoer en sensueel. Of vrouwen op een racefiets. Niks visjes in stukjes eten, cola drinken en op een scooter hangen. Nee, vrouwen die optimaal genieten van wat ze doen, eten en drinken. Dat mag ik uitermate aantrekkelijk vinden. Want ik beledig er niemand mee.

 

 

Door: Redactie Falder