Afstand houden is het enige dat telt

 

Met samengeknepen billetjes zat ik gisteravond de (voorlopig) laatste persconferentie te kijken.

 

Ik denk dat we allemaal hoopten dat Irma, als soort van afsluiter, nog één keertje zou hamsteren. Gewoon omdat ze dat zo ontzettend leuk doet. Helaas, gehamsterd werd er niet, ruim versoepeld wel. Ik kon Mark wel zoenen. Mijn man zit in de evenementenindustrie en we hoopten dus heel erg hard op een versoepeling in die branche. Nu was eergisteren al het een en ander uitgelekt, maar: eerst zien (of in dit geval horen), dan geloven. Onze gebeden leken verhoord; een versoepeling van de coronamaatregelen is doorgevoerd. En met het hele gezin maakten we een vreugdedansje door de kamer.

 

Nu is mijn man er nog lang niet, want discotheken en nachtclubs blijven voorlopig nog gesloten. Maar het begin is er en daar zijn we o zo blij mee. Er wordt voor evenementen in de buitenlucht geen bovengrens aan het aantal bezoekers gesteld. Afstand houden is het enige dat telt. En daardoor zijn deze versoepelingen ook mogelijk. Rutte zei dat heel mooi: ‘Door afstand te nemen, geven we ruimte aan elkaar.’

 

Volgens onderzoek is de afgelopen tijd gebleken dat dat toch wel verdomd belangrijk blijkt: afstand houden, afstand houden en nog eens afstand houden. Hoe moeilijk of ongemakkelijk dat ook is. Want hoe graag geef je je beste vriendin die pas is bevallen een dikke knuffel, of geef je beleefd een hand als je ergens binnenkomt waar je nog niemand kent. Het mag allemaal (nog) niet.

 

Wat er wel weer mag?

  • Vanaf 1 juli geldt geen limiet voor het aantal bezoekers van bijeenkomsten, mits je van tevoren reserveert en anderhalve meter afstand aanhoudt. Kan dit niet, dan mogen er maximaal 100 bezoekers binnen en 250 buiten zijn. Wat zijn die bijeenkomsten dan? Naar de horeca, het theater of de bioscoop, het gebedshuis, maar ook buurtfeestjes, verjaardagen, bruiloften en uitvaarten.

 

  • Sportwedstrijden mogen weer gehouden worden met publiek, mits die bezoekers op 1,5 meter afstand van elkaar zitten. Je favoriete club aanmoedigen met een lied of spreekkoor mag niet.

 

  • Alle stoeltjes in het openbaar vervoer mogen worden bezet, dit geldt ook voor touringcars. Mondkapjes blijven wel verplicht. Mensen uit verschillende huishoudens mogen bij elkaar in de auto zitten.

 

  • Sportscholen, sportkantines, sauna’s en casino’s gaan weer open en bij contactsporten vervalt de anderhalvemetermaatregel, net als voor acteurs en sekswerkers.

 

  • De middelbare scholen gaan na de zomervakantie weer volledig open. Leerlingen hoeven (tot 18 jaar) geen afstand te houden van elkaar, maar wel van de leerkrachten of andere volwassenen. Het bezoek in verpleeghuizen hoeft niet meer te worden beperkt als er geen geval van corona bekend is.

 

Als ik dit zo opsom denk ik dat er in meerdere huishoudens een vreugdedansje werd gedaan. Het zonnetje gaat niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk voor een hele hoop mensen weer volop schijnen. We gaan een heerlijke zomer tegemoet.

 

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman