Een koop­verslaving hebben is dus heel goed voor je

 

Het is een soort drugs: online dingen in je winkelmand mikken, bestellen en hop, wachten op dat pakketje vol gezelligheid.

 

Heerlijk. Iets nieuws aantrekken ’s ochtends. Je knap voelen in dat nieuwe shirt. Maar ja, het is helaas niet gratis, al dat shoppen. Zijn het niet laarzen die ik absoluut moet hebben, dan wel weer een nieuwe portemonnee, een rotan windlicht voor op mijn buitentafel, een haarband, een stapel hartenkussens voor op bed of een sliert aan zomerjurken in acht tinten pastel. Tja, er is gewoon áltijd iets dat je nog mist, nietwaar? En als ik dan eindelijk eens braaf nergens op klik op Instagram wat ik langs zie komen, dan zijn het wel vriendinnen die hippe cowboyboots, ringetjes of perfect passende spijkerbroeken van Levi’s doorsturen. Nu blijkt dat dat eeuwige winkelen – een koopverslaving hebben dus – helemaal niet zo slecht is  voor je.

 

Volgens onderzoekers zorgt onverwacht iets leuks kopen voor jezelf voor een beter humeur. Je voelt je minder verdrietig, minder gestresst en minder bang. Je kunt letterlijk je chagrijnige bui wegkopen met een nieuwe jas.

 

Maar wat blijkt: als je graag wilt shoppen en je besluit het uiteindelijk dus níet te kopen, dan zou dat ook je zelfvertrouwen een boost geven. Iets sparen heeft dus ook gezondheidsvoordelen. Volgens experts zou je vijf procent van je maandsalaris gemiddeld gezien uit mogen geven aan winkelen – nieuwe kleding of spullen voor in huis. Verdien je bijvoorbeeld 1.800 euro netto per maand, dan zou je 90 euro opzij mogen zetten voor kleding. Laat dat windlicht dus maar even zitten.

 

Het idee van psychologen is dat als je af en toe iets koopt, het dan niet zoveel kwaad kan. Dat je daar inderdaad blijer van wordt. Maar als je constant nieuwe dingen online bestelt omdat je je ellendig voelt is er meer aan de hand. Kleine koopverslaving: prima. Grote koopverslaving: zoek hulp. Want de kans is groot dat je dan meer problemen hebt, zoals een depressie of een andere stoornis.

 

Het gaat mis als je:

 

1. Na iets te hebben besteld gelijk de drang hebt nog meer te bestellen
2. Dingen koopt die je totaal niet nodig hebt
3. Liegt over hoeveel geld je hebt uitgegeven
4. Je je aankopen stiekem verstopt voor je huisgenoten

 

Iemand grapte eens tegen me: ‘Veel geld hebben maakt niet gelukkig, maar laten we het even uitproberen om het zeker te weten,’ Waar je het gelukkigst van wordt als je dan toch geld uitgeeft, aldus de ware kenners? Ervaringen doen het beter dan materiële dingen: vakanties, massages en een schoonmaker regelen. Dat soort ideeën. Iets doen met de mensen die je leuk vindt. Geld uitgeven aan een ander is ook een leuk plan. Maar sommigen zeggen ook dat je het lekker uit mag geven aan een latte to go van vier euro of een nieuwe tas en dat je wel degelijk gelukkiger wordt van dit soort dingen die je status verhogen en je eigenwaarde opkrikken. Maar ja, dat heb je niet van mij, goed? Ik wil beslist niet degene zijn die iemand aan een verslaving helpt, ik heb nog wel een paar boots voor je te leen.

 

Bron; Health line

 

Door: Tessa Heinhuis