ABBVIE X FRANSKA.NL

Ik heb mijn lesje wel geleerd

 

Deze twee jonge mensen leerden me een lesje zonder dat ze het in de gaten hadden…

 

 

 

Wat heftig, je zal het maar hebben, was het eerste dat ik dacht toen ik de verhalen van Lotte van Trigt en Luuk van Merwijk las. Twee jongen mensen die volop in het leven staan en dealen met reumatoïde artritis (RA). Een zware chronische ziekte die voor veel pijn en ongemak zorgt en een behoorlijke wissel op hun leven trekt. Maar juist door in gesprek te gaan met hun arts, kunnen ze hun levens leiden zoals ze dat graag willen.

 

Helaas kwam er niets uit het bloedonderzoek en haar arts vond dat Lotte het dan maar wat rustiger aan moest doen

 

De diagnose

Hardlopen is voor Lotte van 32 haar lust en haar leven. Ze traint voor een hele ironman (een serie wedstrijden van de klassieke langeafstandstriatlon) en dat met reuma. Die rottige aandoening stak een paar jaar geleden de kop op toen ze last kreeg van haar gewrichten. Ze wist meteen hoe laat het was, want ze herkende de pijn en symptomen van haar oma die ook deze ziekte had. Helaas kwam er niets uit het bloedonderzoek en haar arts vond dat Lotte het dan maar wat rustiger aan moest doen. Maar dat vond ze lastig, vandaar dat ze nog een test liet doen die uiteindelijk wel positief uitviel. Net als haar oma bleek Lotte reuma te hebben. Voor de 30-jarige Luuk duurde het ook even eer zijn klachten werden herkend als RA. Hij modderde al een tijdje met zijn gezondheid maar werd uiteindelijk door een gewrichtsontsteking zo ziek dat zijn moeder hem tijdelijk moest verzorgen. Een traumatische ervaring, want zijn leven stond volledig stil en hij had er geen enkele controle meer over.

 

Geen concessies

Lotte liet het er niet bij zitten en besloot om ondanks deze diagnose toch de marathon van Amsterdam te lopen. Want er zijn altijd manieren om de dingen die ze graag doet te blijven doen en, misschien wel belangrijker, ze wil niet zielig zijn. De diagnose viel haar vooral zwaar door de reacties van anderen. Er ligt op chronische ziektes zo’n stigma, alsof je dan zou zijn afgeschreven. Ze wil niet ‘dat meisje met reuma’ zijn. Zo volgde eerst een aantal jaar de opleiding tot verpleegkundige maar is inmiddels afgestudeerd als sportmarketeer. Want ze kan nog steeds van alles en wil geen concessies doen. Dat heeft RA haar nog meer doen inzien. Daarom staat ze heel bewust in het leven. Het moet nu gebeuren, want als blijkt dat iets over een tijdje echt niet meer kan, dan zal ze iets anders moeten verzinnen.

 

Hij kon zelfs met de juiste medicijnen zelfs pijnvrij een lange reis door Thailand kon maken, iets wat al heel lang op zijn bucketlist stond

 

Grip op je leven

Luuk had altijd al een grote interesse in voeding en door daar nu nog meer op te letten kreeg hij weer grip op zijn situatie en ging hij zich langzaam weer beter voelen. Hij vond een manier om zijn conditie op peil te krijgen, waardoor hij met de juiste medicijnen zelfs pijnvrij een lange reis door Thailand kon maken, iets wat al heel lang op zijn bucketlist stond. Die reis, die hij in goed overleg met zijn arts maakte, zorgde zelfs voor een carrièreswitch waardoor hij nu als succesvol foodblogger kan doen wat hem gelukkig maakt en energie geeft. Dit maakt zijn ziekte makkelijker te verdragen. Bewust worden van het feit dat hij niet gelukkig was in zijn baan als leerkracht, is voor hem de grootste winst. Dat was ook de reden dat hij drie jaar geleden startte met LuuksKitchen. Dit is inmiddels uitgegroeid tot een succesvol foodblog waar hij kortgeleden een award voor won, een bekroning op zijn werk.

 

Durf te vragen

Ook Lotte weet in haar behandeling heel goed wat ze wil. Reumatoïde artritis verloopt bij iedereen anders en dat vraagt om maatwerk. Daarom vindt ze het erg belangrijk dat ze samen met haar behandelaars goed kan overleggen wat wel en wat juist niet werkt. Maar dan moet je wel duidelijk zijn over je wensen en behoeften, anders krijg je dit niet voor elkaar. Het is dus goed om voor jezelf helder te hebben hoe je wilt leven en wat je daarvoor nodig hebt. Voor Lotte is het erg belangrijk om balans in haar leven te hebben en de grens van wat ze wel of niet aankan te bewaken. Dit betekent dat ze goed voor zichzelf zorgt, gezond eet, veel slaapt en haar rust pakt als dat kan. Daardoor kan ze blijven doen wat ze het liefste wil en laat ze deze nare ziekte haar leven niet beheersen.

 

Het accepteren van zijn vermoeidheidsklachten helpt hem enorm, want zich ertegen verzetten heeft geen enkele zin

 

Volg je hart

Die rust is ook voor Luuk erg belangrijk. Het accepteren van zijn vermoeidheidsklachten helpt hem enorm, want zich ertegen verzetten heeft geen enkele zin. Met hulp van de reumaverpleegkundige en een arts zocht hij naar oplossingen door te kijken naar wat hij wel kan. Zo leerde Luuk om hulp te vragen, want pas dan weten de mensen om je heen wat er met je aan de hand is. Door zijn hart te volgen en van zijn hobby zijn werk te maken leerde Luuk om te gaan met zijn aandoening en heeft hij een heel leuk en vol leven.

 

Een belangrijke les

Zo zie je maar, Lotte en Luuk moesten allebei op hun eigen manier RA een plek in hun leven geven. Door in gesprek te gaan met hun behandelaars en samen te kijken naar de mogelijkheden, vonden ze een therapie die voor hen het beste werkt om deze pittige ziekte dragelijk te maken. Dat ze zich niet lieten tegenhouden door dingen die ze niet meer kunnen maakt dat ze dus zeker niet zielig zijn. Want door te zoeken naar dingen die ze wel kunnen is het ze gelukt om, ondanks de pijn, weer controle over hun leven te krijgen en gelukkig te zijn. Heb jij RA en heb je het idee dat jouw huidige behandelplan onvoldoende werkt? Bespreek dit dan met je arts, net als Lotte en Luuk. Want door de juiste vragen te stellen, kan het kan je zoveel winst opleveren. 

 

Ik ben nogal een hypochonder en kan ontzettend lopen trutten om een pijntje hier of daar.  Maar ik heb mijn lesje wel geleerd. De volgende keer dat ik me niet zo lekker voel denk ik wel drie keer na voor ik begin te mekkeren en denk ik even aan het verhaal van Lotte en Luuk.

 

Dit is een gesponsord artikel, mede mogelijk gemaakt door AbbVie. Om jou te voorzien van de fijnste artikelen op Franska.nl werken wij samen met merken die naadloos bij ons passen. Dit doen we in de vorm van de mooiste content, voor jou en voor onze partners.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit