Dit moet je niet lezen als je smetvrees hebt

 

Op gezette tijden poets en boen ik mijn huis, tuin en keuken dat het een lieve lust is. Maar toen ik las hoe vies sommige alledaagse dingen zijn, durfde ik niks meer vast te pakken. Als je ook last van smetvrees hebt, moet je vooral niet verder lezen.

 

1. Vaatdoekje

Na vierentwintig uur bevat je vaatdoekje al meer dan vier miljard bacteriën. Geen wonder dat er in Nederland iedere dag meer dan tweeduizend mensen ziek worden van eten dat in hun eigen keuken is klaargemaakt. Want dat vaatdoekje gaat je hele keuken door. Aanrecht soppen, keukenkastjes poetsen, tafel afnemen. Misschien nog een dweiltje over de keukenvloer. En dat dweiltje verdwijnt meestal pas na twee weken dagelijks gebruik in de wasmachine. Jakkes. Dan zitten er meer bacteriën op dan op de wc-bril van een openbaar toilet!

 

2. Pinapparaat

De knopjes van het pinapparaat worden nooit schoongemaakt. Bedenk dan maar eens hoeveel bacteriën er op de flappentap zitten. En waar al die vingers allemaal geweest zijn, voor ze op de toetsen van dat apparaat terecht zijn gekomen… Ik moet er niet aan denken! Contactloos betalen is zeker uitgevonden door smetvrezerige types!

 

3. Koffiezetapparaat

Warmte en vocht is een perfecte voedingsbodem voor allerlei narigheid. Maar weinig mensen maken hun koffieapparaat regelmatig schoon. Dus iedere keer als je een kopje koffie zet kom je in contact met een heleboel bacteriën die jou het leven zuur kunnen maken. E.coli, stafylokokken en streptokokken… Klinkt niet gezellig hè?

 

4. Rauwe groenten

Ik ben dol op rauwkost. Eet graag salades die ik zelf klaarmaak. Want dan ben ik natuurlijk hartstikke goed bezig, vind ik zelf. Ja, mits ik de snijplank, waar ik al die groentes op snijd, na gebruik goed met heet water en afwasmiddel schoonmaak. En ‘m niet gebruik om ook een kipfiletje op te snijden. Want de salmonellabacterie is gek op kippetjes en dus ook op mijn snijplank.

 

5. Schoenen in huis

Ik doe nooit mijn schoenen uit in huis. Maar waar zijn mijn voeten eigenlijk de hele dag geweest? En als ik dan bedenk wat ik allemaal via mijn voetzolen mee terug naar huis genomen heb… Gatver!

 

6. Handen wassen na het plassen

Eerlijk zeggen: sla jij ‘m weleens over? Hier is de truc voor schone handjes. Het is beter om je handen 15 seconden te wassen zónder zeep, en dan 5 seconden met. Want met die antibacteriële zeep spoel je ook de beschermende stoffen door het putje.

 

7. Autostuur

Dit vind ik echt de klapper: een autostuur bevat meer bacteriën dan de wc-bril van een openbaar toilet. Een derde van de autobezitters maakt maximaal een keer per jaar de binnenkant van zijn auto schoon. Twaalf procent doet dit zelfs nooit. Dus zitten er zeshonderdnegenentwintig bacteriën per vierkante centimeter. Bah, bah, bah. De knoppen van een publieke lift hebben er gemiddeld slechts driehonderddertien.

 

8. Vulpistool

Maar het kan nog veel viezer hoor! Op het vulpistool van de benzinepomp kunnen wel twee miljoen bacteriën per vierkante centimeter leven. Hmmm. Gelukkig word je hier over het algemeen niet ziek van. Maar toch. Een extra rondje handenwassen kan geen kwaad.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit