Dit kan jou dus ook zomaar gebeuren

 

Voor iedereen die denkt dat zij haar digitale zaakjes op orde heeft en denkt dat ze nooit zal worden opgelicht op het internet is er nu een zeer leerzame podcastserie. Want dit kan jou dus ook gebeuren.

 

 

 

Van de week kreeg ik opeens een sms van de Kamer van Koophandel. Of ik meteen wilde reageren want mijn digitale gegevens zouden in gevaar zijn. Voor het gemak hadden ze er een link aan toegevoegd. Ik voelde meteen nattigheid, want de KvK stuurt nooit zomaar een sms’je. Gelukkig maar, want voor je het in de gaten hebt ben je slachtoffer van babbeltrucjes, spoofing, phishing of andere internetfraude en ben je zomaar je geld of je identiteit kwijt.

 

Om je nu goed uit te leggen hoe die fraude in zijn werk gaat is er een nieuwe vierdelige podcastserie die de slinkse werkwijze van fraudeurs laat zien. Daan Naber, die je nog wel kent van De Keuringsdienst van Waarde, gaat in ‘Frauderen. Zo werkt het!’ op zoek naar antwoorden over hoe je een internetdate achteloos geld over kan laten maken, of hoe je iemand kan bellen en die zomaar duizenden euro’s afhandig maakt. En denk nou niet dat internetfraude jou nooit zal gebeuren omdat jij je digitale zaakjes wel op orde hebt. In een van de afleveringen komt een oud-bankier aan het woord die er zelf ook slachtoffer van werd. Binnen 24 uur was hij door helpdeskfraude zomaar 85.000 euro lichter.

 

 

In deze podcast praat Daan met journalisten, slachtoffers, cyberrechercheurs en fraude-experts om te achterhalen hoe de oplichters nou eigenlijk te werk gaan. Zo leer je als luisteraar waar je op moet letten om niet ook slachtoffer van hun linke trucjes te worden. Dat je bijvoorbeeld wel je hoofd erbij moet houden als je wild van verliefdheid bent en je nieuwe vriendje opeens geld nodig heeft. Want internetfraude kan iedereen overkomen, jou dus ook.

 

De link naar de podcastserie vind je hier.

 

Credits: Deze podcastserie is een initiatief van de gezamenlijke banken die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Banken.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit