Hoe houd je virussen buiten de deur?

 

Niet?

 

 

 

Ik zou ze niet meer lezen, al die stukjes over welke vitamines hip zijn, herontdekt of onmisbaar, welke “superfoods” er niet mogen ontbreken in je goede-start-van-de-dag-smoothie en waarom je hiermee wel afvalt en daarmee beslist niet. Want alles is al een keer gezegd, weer ontkracht en weer opnieuw als waarheid verkondigd. Het enige wat min of meer overeind blijft staan is die goeie ouwe schijf van vijf, het feit dat rust roest en dat stress funest is voor lichaam en geest.

 

Ik zou ze niet meer lezen dus, maar ik doe het telkens toch weer. Toen ik van de week in het AD een stukje zag met de kop ‘Deze vitaminen zijn belangrijk om een verkoudheid buiten de deur te houden’ dacht ik bij mezelf: vitamine C natuurlijk, en las ik verder. Maar al na een paar regels kwam ik erachter dat er toch meer voor nodig is om je weerstand op te krikken tegen najaarsvirussen die griepjes, verkoudheden en corona meebrengen.

 

Goede en gevarieerde voeding in de eerste plaats (open deur). Groene groentes zijn prima, maar eet je alleen groene groentes, dan mis je alsnog vitamines. Advies: eet ook eens rode en gele groentes (minder een open deur).

 

Vitamine C dan. Blijkbaar heb ik altijd in fabeltjes geloofd, want behalve C zijn ook de vitamines D, B6, A en E en de spoorelementen zink en selenium belangrijk voor een optimaal functionerend immuunsysteem. Supplementen zijn toegestaan voor de optimale balans en worden aangeraden aan risicogroepen zoals ouderen (voor deze groep is een vitamine D-supplement noodzakelijk), topsporters, mensen met onderliggende ziekten, na een maagverkleiningsoperatie en voor veganisten die snel een tekort aan vitamine B12 krijgen.

 

Verder vond ik het grappig om te horen dat je oranje uitslaat als je te veel vitamine A binnenkrijgt, las ik voor de zoveelste keer dat zogenoemde superfoods niet meer dan een hype zijn en dus niet eens echt bestaan – wat niet wegneemt dat ik ze alleen al voor het idee ‘gezond bezig te zijn’ gewoon blijf kopen en eten – en slik ik de bewering dat een goeie dosis suiker en vet op z’n tijd heus geen kwaad kan zolang je niet aan overgewicht lijdt, voor zoete koek.

 

Volgt, tot slot, nog de moraal van dit verhaal. Die zegt me dat zelfs al eet ik nog zo gezond en gevarieerd en krijg ik alles binnen wat ik nodig heb om mijn immuunsysteem optimaal te laten functioneren, ik mezelf nooit volledig kan beschermen. Ziek word ik met andere woorden toch nog, alleen minder lang en minder heftig als ik ook rode en oranje groenten eet en er elke dag een multi-vitamine in mik omdat C alleen niet voldoet.

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans