Dit gebeurt er met de baksel van Heel Holland Bakt

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Dit gebeurt er met de baksel van Heel Holland Bakt.

 

 

 

Goed, Janny en Robert kunnen veel eten, me dunkt. Maar íedere opnamedag álle baksels opeten? Dat kan niemand. Dus wat gebeurt er met de restjes als de camera’s niet meer draaien?

 

Ik vroeg het Corina Schoonen, deelneemster van HHB seizoen 2 (het seizoen dat Menno de Koning won, Corina werd vierde).

 

“Tot de jury je baksel heeft geproefd, wordt het gekoeld. Daarna wordt het lekkerste baksel – dat is niet altijd het winnende baksel – door de hele ploeg opgegeten. Op ieder werkeiland staan emmertjes met vorken, zodat iedereen direct kan aanvallen. Dat gaat niet als een stel wilden hoor, iedereen vraagt het gewoon netjes.”

 

En de rest?
“De rest neemt z’n baksel weer mee naar huis. Of er wordt onderling geproefd en geruild.”

 

Hoezo is het winnende baksel niet altijd het lekkerste?
“Wie wint hangt van meer factoren af; heb je je aan de opdracht gehouden? Hoe mooi is ‘ie afgewerkt? Er zijn per opdracht wel vijf tot zeven verschillende punten. Lekker is daar maar één van.”

 

Hoe werkt dat nou met dat thuis oefenen, krijgt iedereen een bepaald bakbudget?
“Nee, je betaalt alles zelf. Dus hoeveel je oefent en welke ingrediënten je gebruikt, hangt samen met je budget. Maar dat wil niet zeggen dat als je meer budget hebt, je sneller wint hoor. Vaak zorgt zo’n ‘beperking’ juist voor meer creativiteit. En meer en duur is niet altijd beter voor de smaak.”

 

Tikkie brutaal misschien, maar hoeveel kom je aan tijdens zo’n wedstrijd?
“Nou, dat valt wel mee. In tegendeel; je bent de hele tijd zo druk bezig dat je niet moet vergeten genoeg te eten en drinken!”

 

En tot slot: wie is de pineut en doet de afwas?
“Die wordt gedaan door de ‘runners’, een soort assistenten op de set. Naast je werkeiland staat een kratje, daar doe je je spullen in en die wordt ieder half uur opgehaald, afgewassen en weer teruggebracht.”

 

Beeld: Roland J. Reinders / Heel Holland Bakt

Door: Redactie FavorFlav