Dit vind ik van Angela de Jong

 

Either you love her or you hate her

 

 

De ‘De Molletjes’ worden met de regelmaat van de klok door haar gefileerd. Linda noemde Angela na het schandaal-Rietbergen bij The Voice dan ook ‘sneu en intens vals’. Gordon kan haar bloed wel drinken maar laat, in tegenstelling tot Angela zelf, wel verstek gaan op tv als hij samen met haar wordt uitgenodigd om elk hun eigen kant van het verhaal te komen doen. Margriet Verlinde wordt consequent door De Jong de grond in geschreven, dus wat die van haar vindt laat zich raden.

 

Dionne Stax weleens bezig gezien in Droomhuis Gezocht? Alsof je naar Sybrand Niessen in een andere gedaante zit te kijken, zo feilloos heeft Stax de woordkeuze en gebaren van haar voorganger ingestudeerd. En toch haalt het handen wrijven van Stax het voor geen meter bij het oer-echte, aanstekelijke handen wrijven van Niessen. Ik zapte weg om nooit meer terug te zappen. Volgens De Jong, die een dag later uithaalde, ‘was het ‘t allemaal nét niet met die Dionne’. Eerder schreef ze over Sybrand dat hij ‘geen droomhuis levert maar een paradijs’.

 

Over Chateau Bijstand van ‘de Meilandjes’ zegt De Jong: ‘Armoede is geen spelletje, hebben we de laatste weken kunnen zien.’ En daarmee is dat hele programma eigenlijk samengevat en afgedaan. Al is De Jong wel zo fideel om er nog aan toe te voegen dat je het ‘de werkgever van de familie kunt verwijten dat die in zijn eigen welvarende bubbel niet door heeft gehad dat de wereld nogal veranderd is sinds de familie Froger hetzelfde kunstje deed’. Ai! Als die niet raak was?

 

De benefietavond voor Giro 555 gezien waarin Chantal Janzen de hoofdrol kreeg en Wendy van Dijk genoegen moest nemen met een bijrolletje? Om nou te zeggen dat ik bijna medelijden had met Wendy gaat echt te ver, maar de vrije val die haar carrière maakte bij SBS viel wel op. ‘Zag ik nou plaaglichtjes in de ogen van Chantal Janzen toen ze zei: Wendy is erbij?’ kopte Angela de dag erop in haar column. Die plaaglichtjes waren me blijkbaar ontgaan maar spitsvondig was het wel.

 

En dan was daar ook nog eens Boer zoekt Vrouw, dat na de aflevering van afgelopen zondag een column opleverde die recht uit mijn hart kwam. Maud, daar was het allemaal om te doen. Maud, één van de vrouwen die had geschreven aan de in- en inverlegen koeienboer Evert uit Drenthe. Maud, over wie ik vanaf de eerste aflevering dacht: Niet doen Evert! Heel hard weghollen. Iedereen is goed, maar géén Maud. ‘Heerlijk’, volgens Angela. Ze had zich in tijden niet zo geërgerd aan iemand als aan Maud in Boer zoekt vrouw. Want: ‘Maud is niet veel, maar heel veel. Maud is ontzettend zelfverzekerd. En Maud heeft onder alle omstandigheden de regie, zelfs op het feestje van iemand anders.’ Mijn dag kon niet meer stuk!

 

Dus mocht je je nog afvragen wat ik van Angela de Jong vind: I love her!

 

 

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans