Zo apen ze onze bitterballen in het buitenland na

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: onze geliefde bitterbal.

 

 

Voor mij is de bitterbal toch wel een beetje Nederlands’ trots. En de HEMA hotdog hoort daar wat mij betreft ook bij (oké, en de rookworst). Veel landen proberen ‘m na te maken, maar niemand kan het zoals wij het hier doen. En natuurlijk smaakt-ie net zo goed als je bij Friet van Piet staat in een toeristisch Spaans oord, maar ik durf er geld op te zetten dat-ie dan ook gewoon uit Nederland geïmporteerd wordt.

 

Maar andere landen willen natuurlijk onze bitterbal-skills ook hebben. Begrijpelijk. Tijdens mijn horeca-carrière kreeg ik meerdere keren per dag de vraag wat bitterballen (‘beeterballs?’) nou precies waren. Best wel lastig uit te leggen, aangezien bitterballen een concept is wat voor mij zo klaar als een klontje is. Maar voor niet-Nederlanders is dat het uiteraard niet.

 

Bitterballen met bier
Toch doet een ander land zo af en toe een gooi naar het recreëren van deze Nederlandse delicatesse (mag ik het zo noemen? Jawel toch?). En nu kwam ik weer zo’n poging tegen en… Nou ja, daar vind ik wel echt wat van. Buzzfeed Canada tipte een recept — inclusief filmpje — aan hun bijna 200 duizend volgers. De bitterballen, oftewel ‘Dutch Meatballs’, waren volgens hen zo te maken en een prima combinatie met bier. Dat laatste hebben ze natuurlijk helemaal goed, maar de rest…

 

 

Wat doet kalkoen in een bitterbal?
‘Take a trip to the Netherlands’ staat er ook nog eens boven en ik weet niet waar zij denken dat The Netherlands ligt, maar het heeft niets te maken met deze bitterballen. Te beginnen met de ui en de kippenbouillon. Vind ik allebei dubieuze ingrediënten die net per se thuishoren in een Hollandse bitterbal. Laten we even onze oerHollandse rundvleesbitterbal als voorbeeld nemen. Komt geen ui of kip aan te pas. Het woord zegt het namelijk al een beetje: rundvlees.

 

Maar goed, Canada trekt zich daar niets van aan en kookt stug door. Aangekomen bij hét hoofdingrediënt van de bitterbal: KALKOEN. Serieus. Er wordt gewoon kalkoen in de bitterbal gegooid. Ik weet niet wat hier gebeurt en waarom ik me hier zo kwaad om kan maken, maar dit is toch wel een beetje heiligschennis? Ze zeggen dat het goed combineert met bier, maar ik heb héél wat drankjes ervoor nodig, wil ik dit als snack gaan eten.

 

Resultaat? Geen voldoende
Je kan je voorstellen dat het eindresultaat dan ook niet is om naar huis te schrijven. De ragout ziet er meer uit als een soort slappe aardappelpuree en laat me maar niet eens beginnen over de buitenkant. Ik geef dit een onvoldoende. Laat het bitterballen maken maar over aan de pro’s, oké?

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer