Deze schoollunch zou ik ook in de vuilnisbak kieperen

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Treurige buitenlandse schoollunches.

 

 

Bij Favorflav zijn we gek op een snack op z’n tijd, we hebben zelfs onze eigen Snackspert om ons te vertellen welke frituursnack te mijden en welk bruin fruit te bereiden. Maar we houden van afwisseling en we begrijpen heel goed dat je af en toe ook je bord spruitjes moet leegeten, of een lekkere gezonde salade op tafel wilt zetten. Toen we deze Amerikaanse schoollunches zagen, viel onze mond open – en niet om er een extra lekker burgertje in te schuiven. Wat een treurigheid!

 

Waar zijn de groente en het fruit? En al die vitamines die de kids nodig hebben om lekker te sporten, te spelen en te leren op school? Daar is geen geld voor, zegt Food Revolution Network. Het gemiddelde budget van de National School Lunch Program per schoolkind per dag voor de warme lunch is 1 dollar 30, omgerekend: 1 euro 15. En omdat de schoollunch voor veel kinderen de hoofdmaaltijd van de dag is, zet Food Revolution Network zich in voor betere schoollunches.

 

Patat telt als groente
Uit onderzoek in 2009 bleek dat patat de helft uitmaakte van alle groente die kinderen tussen 2 en 19 aten per dag. Patat als groente, dat is vast door een minderjarige verzonnen! Sinds 2009 is er al wat verbeterd aan de schoollunches: minder zout, meer volkorenproducten en soms zelfs fruit. Maar nog steeds staan er in de kantine vaak aardappelkroketjes, pizza met kaas en corn dogs op het menu.

 

Chocolademelk bij het eten
Goed nieuws: via het ministerie van Landbouw kunnen scholen krijgen gratis groente, fruit en zuivel krijgen. Uit onderzoek van het Food Revolution Network blijkt dat dat vooral zuivel is. Heel concreet: chocolademelk dus (van bruingevlekte koeien?), dat de kinderen drinken bij het eten. Zes suikerklontjes per bekertje, dus tel uit je winst. Het Food Revolution Network is nog lang niet klaar: als ze de lunch op Amerikaanse scholen vergelijken met de lunches op scholen in bijvoorbeeld Brazilië, Korea en Frankrijk, dan is er voor Amerikaanse schoolkinderen maar weinig om je op te verheugen.

 

Revolutie
Die schoollunches verbeteren is niet alleen een kwestie van meer budget, zegt het netwerk. Zij kijken uit naar een bredere discussie over gezond eten en voeding. Belangrijk genoeg, want door betere schoollunches kunnen de schoolprestaties verbeteren omdat gezond eten helpt bij betere concentratie, beter geheugen en een betere gezondheid. Minder obesitas onder jongeren, ook een mooi bijeffect als de lunches gezonder worden. Bovendien: jong geleerd, oud gedaan, dus kinderen die gezond leren eten, zullen als volwassene ook een beter eetpatroon aanhouden.

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav