De vijftigste verjaardag van Máxima

 

Vijftig worden is een mijlpaal, ook als je koningin van Nederland bent.

 

 

Toen ik vijftig werd had nog nooit iemand van corona gehoord. Ik had je niet geloofd als je me toen gezegd had dat we maandenlang nauwelijks mensen zouden kunnen zien en zelfs geen bescheiden feestje zouden mogen geven.

 

Het is zo leuk om op zo’n speciale dag fijne mensen om je heen te hebben, om herinneringen mee op te halen en om te proosten op de volgende helft van je leven. Op 17 mei viert onze koningin Máxima haar vijftigste verjaardag. Ik ben benieuwd hoe haar dag er dan uit zal zien.

 

Zou onze generatie dan al aan de beurt zijn voor een vaccinatie? Mag ze van Rutte überhaupt al een feestje geven voor vrienden en familie, en kunnen haar dierbaren die buiten Nederland wonen er dan ook bij zijn? Of wordt het een virtueel partijtje via Zoom? 

 

Toen Máxima veertig werd pakte ze groots uit met een gala in het Concertgebouw. Vanuit de hele wereld kwamen er vrienden en vorsten om haar te feliciteren. Misschien moet onze koningin nu genoegen nemen met een bescheiden etentje op Paleis Huis ten Bosch.

 

Speciaal voor de gelegenheid krijgt ze een eigen postzegel en wordt er een herdenkingsmunt geslagen. Kunstenaar Ans Markus heeft een speciaal Oranjevaasje ontworpen en journalist Marcia Luyten schreef een boek over de jonge jaren van de koningin.

 

En nu komt er ook een serie over Máxima op tv. Dionne Stax heeft verschillende ‘mensen en experts rondom de koningin’ gesproken en daar een mooi portret van gemaakt. Voor ‘Dionne Dichtbij’ sprak ze met verschillende mensen in Buenos Aires, New York en Brussel over Máxima, en zo kan ze weer een tipje van de sluier oplichten over wie onze koningin nu eigenlijk echt is. ‘Door mijn eerdere journalistieke werk heb ik koningin Máxima op professionele afstand leren kennen. Met deze serie hoop ik iets dichterbij te komen en kijkers mee te nemen in haar unieke levensverhaal’, aldus Dionne.

 

Want ze is niet alleen koningin, maar ook moeder, echtgenoot, vriendin en een vrouw met een eigen carrière. Ik ben benieuwd. Jij ook? Kijken dus, vanaf 10 mei bij AVROTROS op NPO1.

 

Bron: Blauw bloed

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit