De virtuele vijftigste verjaardag

 

 

Gisteren werd mijn meneer vijftig. Maar in plaats van een feest met toeters en bellen werd het een karige bedoening…

 

 

Althans, dat dacht hij. Wat hij alleen niet wist is dat je er ook een virtueel partijtje van kan maken met een topdag tot gevolg.

 
Het begon al de avond tevoren. Wij, zijn huisgenoten, hadden vrienden en familie opgetrommeld om iets liefs over hem te zeggen en dat via een WhatsAppberichtje aan ons te sturen. Onze dochter knipte en plakte daar een heuse film van, afgewisseld met een virtuele levensloop van vijftig jaar Grote Gebeurtenissen uit het leven van mijn meneer. Een schot in de roos, want zo was iedereen die we niet over de vloer konden hebben er toch een beetje bij.

 
En de pret ging op zijn echte verjaardag gewoon verder. Zijn zussen hadden namelijk een levensechte pop voor de deur gezet met het hoofd van mijn meneer erop. Hij zat lekker in een stoel in zijn favoriete outfit. De mensen uit de buurt schrokken zich wezenloos als ze langsliepen. De zussen hadden een bordje op zijn knieën gezet met de vraag om met hem op de foto te gaan en die foto, met een felicitatie, te appen naar mijn meneer. Het telefoonnummer stond erbij.

 
Nou, je voelt hem al aankomen… het regende felicitaties uit de buurt. Zelfs van wildvreemde mensen die er de lol wel van inzagen kreeg hij berichtjes. Om de haverklap ging de bel en stond er weer een cadeautje of een leuke kaart op de pop.

 
Er was een virtuele borrel met de zussen en zijn ouders, wat ook hartstikke gezellig was. En aan het einde van de dag belde een van zijn beste vrienden. Of hij even in de achtertuin wilde kijken. Daar lag in de heg een fijne fles op hem te wachten. De vriend zat aan de andere kant van de lijn met exact zo’n zelfde fles en samen dronken ze een glas op het goede leven.

 
Natuurlijk is het behelpen dat je elkaar op zo’n bijzondere dag niet ‘in het eggie’ op de schouders kan kloppen. Maar ondanks dat was deze virtuele vijftigste verjaardag zo gek nog niet. Volgend jaar weer?

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit