De man die de wereld in brand zette

 

Derek Chauvin was tot voor kort een hardwerkende diender die met veel plezier en vol overtuiging tuig van de straat hield

 

Nu zit hij in ‘suicide watch’. Dat wil zeggen achter slot en grendel waar hij de hele dag een camera op zich heeft gericht en waar de politie elke 15 minuten persoonlijk zijn cel komt controleren. Derek Chauvin is namelijk de man die George Floyd in 8 minuten en 46 seconden om het leven bracht en daarmee de wereld in brand zette.

 

Hoe zou het gevoeld hebben om zo meedogenloos zijn knie in George Floyds nek gedrukt te houden, ook al piepte die nog zo vaak dat hij niet kon ademen? Zou hij gehoord hebben dat George Floyd hem heel keurig met ‘officer’ bleef aanspreken: ‘Officer, I can’t breathe’? Zou hij zich ervan bewust zijn geweest dat omstanders uit hun plaat gingen van verbijstering en woede en zou hij in de gaten hebben gehad dat hij tig keer werd gefilmd? Zou hij weten dat die filmpjes de wereld zijn overgegaan, met demonstraties ‘all over the world’ tot gevolg?

 

Nu iedereen, zijn eigen vrouw inclusief, hem heeft afgedankt en uitgekotst heeft hij alleen nog zichzelf. En rest hem niets anders dan nagelbijtend zijn tijd uit te zitten. Maandag wordt hij voor het eerst voor de rechter geleid. Wat zullen de vragen zijn die hem worden gesteld? Waarom hij het nodig vond om 8 volle minuten plus 46 seconden met zijn knie op de nek van George Floyd te blijven drukken? Wat hij hiermee dacht te bewerkstellingen? Of dit nou echt nodig was geweest? Ze waren toch met vier man sterk geweest? Vier dienders wel te verstaan. Alle vier getraind om met veel plezier en vol overtuiging tuig van de straat te houden.

 

Wat zal de strafeis worden nadat hij is berecht? En in welke gevangenis zal hij terechtkomen? Zal hij daar voor zijn leven moeten vrezen? Beducht moeten zijn op represailles? Zullen de bewaarders hem beschermen of kijken die juist weg als medegedetineerden hem een lesje willen leren?

 

Maandag wordt hij voor de rechter geleid. En dan daarna weer terug in ‘suicide watch’? Geen moment van de dag zonder cameratoezicht en elke 15 minuten een oud-collega aan je deur die zich ervan komt vergewissen dat je jezelf niet aandoet wat je George Floyd wel hebt aangedaan. Derek Chauvin zal niet meer in de fout gaan. Zijn drie collega’s evenmin, want die worden eveneens vervolgd. Mogen we hopen dat de wereld op zijn minst iets van dit viertal wil leren?

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans