Even het nieuws doornemen

 

Net als in de rest van de wereld was afgelopen week bij ons een zeer roerige week. Alleen waren de redenen hier toch iets anders.

 

Bij ons werd de ophef in het begin van de week veroorzaakt door de mededeling dat wij op vakantie mogen deze zomer. Er zijn nog wat problemen. Allereerst is daar die dikke grens tussen Nederland en Frankrijk die voorlopig dicht is. Ook met een flinke aanloop spring je daar niet zomaar overheen.

 

Gelukkig heeft de premier nu duidelijk de regels uitgelegd. Dus bij een begrafenis maximaal 30 mensen op anderhalve meter, in een vliegtuig geen maximum en geen social distance. Voor het goede doel (zon, zee) wordt een uitzondering gemaakt.

 

Voor sommige mensen was deze week de burgemeester van Amsterdam een geschikt doelwit. Het is een vrouw, zij is links, praat soms met een Gooise ‘r’, kortom zij heeft alles tegen.

 

Vooral heel principiële partijen als de PVV en FvD schreeuwden om het hardst om haar aftreden; dat zij daar niet over gaan en ook de regering niet, maakte niet uit. Het ging om het principe.

 

Beide partijen vonden vorige week nog dat die anderhalve-metermaatregelen zwaar overdreven waren, maar nu deze unieke kans zich voordeed om Femke Halsema te bashen, waren zij bereid daar even aan voorbij te gaan. Thierry Baudet en Theo Hiddema hadden de dag voor de uit de hand gelopen demonstratie in Volendam geprotesteerd tegen de anderhalve meter. Een dag later waren zij weer voor.

 

De demonstratie was gericht tegen racisme, de leider van de PVV zit nog midden in een proces vanwege een aanklacht van discriminatie.

 

Deed de burgemeester dan niets verkeerd? Natuurlijk wel, zij had op het podium op de Dam uit moeten leggen dat – hoe sympathiek deze demonstratie ook is – je in deze tijd niet met 5000 mensen bij elkaar moet gaan staan. Dat had heus geweldloos gekund.

 

Dat minister Grapperhaus tijdens de demonstratie appte: ‘Ben het helemaal met je eens.’ en vervolgens zei dat iedereen natuurlijk meteen begreep dat hij daarmee bedoelde dat hij het niet met haar eens was, maakte de chaos compleet.

 

Vergelijk eens de ophef over de demonstratie op de Dam met die twee dagen later in Rotterdam:

 

  • Rotterdam meer mensen
  • Rotterdam enkele arrestaties en enkele vernielingen
  • Rotterdam twee dagen meer voorbereidingstijd 
  • Blijkbaar ligt het toch niet zo simpel.

 

Wat overigens het meest bijzonder was en is, is dat iedereen leek te zijn vergeten dat de demonstratie gericht was tegen racisme, met als aanleiding de zoveelste zwarte burger in de Verenigde Staten die door politiegeweld om het leven kwam. Maar sinds maandag is het de hele week bijna uitsluitend gegaan over het al dan niet juiste optreden van de burgemeester. Ook de reden voor die ophef, namelijk de volksgezondheid, verdween volledig uit het zicht.

 

Terwijl de wereld in de ban is van corona en het schandalige optreden van president Trump, houden de talkshows hier zich bezig met de vraag of een demonstratie niet had moeten worden gestopt. Met overigens ‘M’ als positieve uitzondering, daar ging het wel veel over de zaak zelf, namelijk dat ook in Nederland, zoals premier Rutte terecht bevestigde, discriminatie aan de orde van de dag is, ook in overheidsinstanties als de belastingdienst.

 

Nee, er gebeurde weinig leuks deze week. Hoewel ik een glimlach niet kon onderdrukken toen ik las dat Trumps eigen minister van Defensie hem erop wees dat zijn voorstellen over het inzetten van het leger tegen de grondwet waren.

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.