De geniale vriendin

 

Of ik dit jaar nog in Toscane beland is afwachten. Maar als ik niet naar Italië kan, dan haal ik Italië toch gewoon naar hier?

 

Door lekkere vino te drinken en Italiaanse musica te beluisteren, kom ik al een heel eind. Maar ik heb nog een truc. Door de boeken van Elena Ferrante te lezen.

 

Ken je die? Deze schrijfster van wie tot op de dag van vandaag nog niet duidelijk is wie zij nu eigenlijk is. Al sinds 1992 wordt deze naam als pseudoniem gebruikt voor een aantal romans, waaronder een van de mooiste boeken die ik de afgelopen jaren heb gelezen: De Geniale Vriendin.

 

De Geniale Vriendin is het eerste boek van een vierluik waarvan er alleen al in Italië ruim een miljoen van zijn verkocht. Inmiddels is het een bestseller van formaat die in meer dan 40 landen wordt verkocht. Vier boeken dus, die ik in no time uit had. Ik werd het verhaal werkelijk ingezogen en voelde de brandende hitte van de Italiaanse zon. En kon me een voorstelling maken van de troosteloze wereld van de Napolitaanse volkswijk waar het verhaal zich afspeelt. De vriendinnen Elena en Lia trekken elkaar aan als magneten en raken al als klein meisje met elkaar bevriend. Ze delen werkelijk alles met elkaar in een levenslange, bijzondere vriendschap vol liefde en jaloezie.

 

Als je het eerste boek uit hebt, wil je gewoon weten wat er volgt. Helaas moest ik steeds een paar maanden op de publicatie van het volgende deel wachten, maar inmiddels kun je ze alle vier bij de boekhandel kopen. En ik beloof je, het zijn pareltjes. Ben je nou niet zo’n lezer, of heb je de boeken al uit, dan heb ik nog een tip voor je.

 

Er is ook een televisieserie van het verhaal gemaakt, geproduceerd door de makers van de succesvolle serie Gomorra . Het eerste deel is al eerder uitgezonden en kun je hier terugzien. 

 

Het tweede deel van De geniale vriendin: De nieuwe achternaam, kun je vanaf 28 augustus op NPO 2 volgen. Ik zou zeggen: zet het in je agenda, want dit wil je niet missen. Al was het maar om dat heerlijke Italiaans te horen, alsof ik er toch een beetje ben.

 

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit