De beste tips tegen overlast van de eikenprocessierups

 

Heb jij ook zo’n last van een jeukende huid en tranende ogen? Dikke kans dat de eikenprocessierups de boosdoener is.

 

 

De afgelopen jaren was ie in de zomer niet uit het nieuws te krijgen: de eikenprocessierups. Door corona had je wel wat anders aan je hoofd en verdween het nieuws over rupsje nu-is-het-wel-genoeg naar de achtergrond. Maar dat vervelende insect trok zich niks aan van de anderhalve-meter-samenleving en is er weer helemaal klaar voor om je zoveel mogelijk overlast te bezorgen.

 

Door het koude voorjaar kwamen de eikenbomen pas laat in het blad waardoor de eikenprocessierups nu pas zijn neus laat zien. Maar nu de mussen van het dak vallen, groeien de rupsen als een malle, met een heleboel overlast als gevolg. Wat kun je ertegen doen?

 

Natuurlijk kun je met gif in de weer, maar dat is zo zielig voor de vogeltjes die de rupsen graag eten. Zij krijgen het gif ook binnen met als gevolg dat niet alleen de rupsen, maar dus ook de vogels doodgaan. Het is daarom veel beter om de vogels in te zetten om de rups te bestrijden. Vooral mezen zijn gek op deze rupsen en eten ‘m met of zonder brandharen. Omdat de vogeltjes klaar zijn voor hun tweede leg zijn ze op zoek naar voer voor hun jonkies. En dan gaat er niks boven een eikenprocessierups. Dus wil je op een milieuvriendelijke manier een rupsenplaag bestrijden, zet dan mezenkasten neer en zorg voor voer waar deze vogeltjes van houden. Zonnepitten, ongezouten pinda’s, vetbolletjes of kokosnoot doen het altijd goed. Zo bestrijd je op een milieuvriendelijke manier de overlast en krijg je er een gezellige tuin met vogeltjes voor terug. 

 

Helaas kun je wel last krijgen van de brandharen van de rups die met de wind meevliegen. Vaak zijn ze met het blote oog niet te zien en heb je voor je er erg in hebt een jeukende huid (of erger: geïrriteerde ogen of luchtwegen). Probeer niet te krabben maar haal de brandhaartjes van je huid weg door er een stukje plakband op te plakken en dit van je huid te trekken. De brandhaartjes blijven dan aan het plakband kleven. Spoel daarna even goed na met lauw water en smeer een verzachtende en verkoelende crème op je huid. Het beste werkt een crème met aloë vera, menthol, of calendula want dat verdooft de kriebel. Was je kleren op minimaal 60 graden in de wasmachine om ervoor te zorgen dat de brandhaartjes die daarop terechtgekomen zijn echt verdwijnen.

 

En dan maar hopen op betere tijden. Als de rups zich ontpopt tot een vlinder verdwijnen de haartjes en de overlast meestal ook.

 

Bron: Rode kruis

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit