De 8 hotspots in Ouderkerk aan de Amstel 

 

Hoewel ik mezelf vooral als Amsterdammer zie (ik ben er officieel geboren — wel in een ziekenhuis — en ik woon er inmiddels alweer ruim tien jaar), heb ik de meerderheid van mijn leven in Ouderkerk aan de Amstel gewoond

 

Een mini-dorpje (nou ja, inmiddels valt het eigenlijk wel mee met dat ‘mini’) naast Amsterdam en Amstelveen. Nou zou je misschien denken dat opgroeien in een dorp hartstikke saai is, en klein en ons-kent-ons… En nou ja, dat laatste klopt wel, maar de rest niet. Ik vind Ouderkerk namelijk oprecht te gek. En dat komt vooral hierdoor: je kan zó lekker eten in Ouderkerk. En je zit er zo fijn, langs de Amstel. Zeker in de zomer vind ik het zo fijn om een dagje Ouderkerk te pakken. Mijn ouders wonen er nog dus dat is altijd een reden, maar ik fiets met liefde even dat half uurtje (oké heel eerlijk, ik pak natuurlijk gewoon de scooter) om bij Loetje op het terras te zitten of bij één van de andere hotspots wat te gaan eten. Ouderkerk heeft gewoon een heuse horecastrip, joh. Ja, we zijn in dat boerendorp gewoon hartstikke hip. En dit zijn de plekken waar je heen wil.

 

1.Ron Gastrobar Indonesia Amstelzijde 51
Vroeger zat restaurant ’t Deurtje hier en dat was altijd een hele geliefde tent. Dus toen die ermee kapte was het wel even spannend wat er zou komen — en of dat een waardige vervanger zou zijn. Nou, dát is dus helemaal goedgekomen want dit is mijn favoriete restaurant in Ouderkerk geworden. Ron Blaauw heeft het super mooi opgeknapt hier, dus zowel binnen als buiten zit je heel leuk. En het eten… Mijn God. Ik zou hier een week lang elke week kunnen eten en het nog niet zat zijn.

 

2.Loetje Amstelzijde 37
En die week erna, dan eet ik elke dag bij Loetje. Ben ik namelijk ook nog niet zat. De biefstuk blijft onovertroffen en al járen hetzelfde (in tegenstelling tot de prijzen trouwens, die hebben voor m’n gevoel een redelijke sprint vooruit gemaakt) en ook al weet ik dat-ie zo ongezond is, ik heb het er helemaal voor over. De friet is ook zo lekker, de. mayonaise wordt steevast erop gekwakt maar het maakt allemaal niet uit. De carpaccio vooraf, of de garnalenkroketjes, sashimi… En zelfs hippe gerechten als een poké bowl staat op de kaart en ja, ook die is gewoon hartstikke lekker.

 

3.Jaimie van Heije Kerkstraat 56
Helaas niet met een uitzicht op de Amstel, maar het terras hier is dikke prima en het eten is natuurlijk vooral waar je voor komt. Wie heeft sowieso een uitzicht nodig als je zulke kunstwerken op je bord hebt, trouwens? Elk gerecht ziet er hier altijd zó bijzonder uit, en qua smaak zit het allemaal zo goed in elkaar. Voor m’n portemonnee is het niet heel verstandig hier elke week heen te gaan, maar voor een speciale gelegenheid is dit mijn standaard go-to.

 

4.Brasserie Paardenburg Amstelzijde 55
Fun fact: hier begon ik op vijftienjarige leeftijd mijn horeca carrière. Welgeteld twee maanden hield ik het vol, nadat ik meerdere champagnekurken door de zaak had laten vliegen, acht borden kapot had laten vallen, ik haricots verts voor een groep zakenmannen uitsprak als ‘harrie koevers’ en ik loeihete theepotten bij de pas al uit m’n handen liet vallen. Is gelukkig later wel goedgekomen met die horeca-skills, maar een redelijk trauma had ik wel even opgelopen hier. Sinds kort is er een nieuwe eigenaar die een goede make-over in gang heeft gezet, en vooral het terras vind ik echt super mooi geworden. Aan de Amstel, heel ruim en groot en een fijne toevoeging aan de horecastrip.

 

5.De Voetangel Rondehoep Oost 3
Voor hoever Ouderkerk een centrum heeft: dit ligt er een stuk buiten. Een begrip onder de locals maar daarbuiten niet zo bekend. Gigantisch lekker eten, een hele uitgebreide kaart (met ook super veel vega keuzes), aan het water en middenin de polder. Leuk om te stoppen voor een koffie of lunch tijdens een fietstochtje (het is ongeveer 20 minuutjes fietsen vanuit Ouderkerk), maar ga vooral ook een keer uitgebreid dineren hier. Binnen heel knus en veel hout, en het eten is gewoon echt te lekker. Heel vriendelijk personeel ook.

 

6.De Kruidfabriek by LUTE De Oude Molen 5
Nog een plekje voor fine dining, net voorbij ‘de strip’. De naam zegt het al een beetje, het is inderdaad een oude kruidfabriek dus ik ben altijd helemaal fan van de setting. Supermooi interieur en het eten… Nou ja, als Peter Lute de chef is moet het wel goed zitten toch? Klopt helemaal. Ook niet heel goed voor je portemonnee om hier regelmatig heen te gaan, maar het is elke euro waard — je wordt hier echt in de watten gelegd en je gaat tonnetje rond de deur uit.

 

7.Café de Vrije Handel Dorpsstraat 7
Jaaa, deze móet ik natuurlijk erbij vernoemen. De kroeg waar ik voor het eerst véél te veel dronk (sorry paps en mams), waar altijd zo’n fijne sfeer hangt en waar het eten voor een kroeg echt bizar lekker is. Echt waar: meer dan eens is het voorgekomen dat we besluiten hier een hapje te eten in plaats van bij Loetje. ’s Avonds is het echt dorpse gezelligheid hier, want aangezien Ouderkerk niet bepaald een metropool is verzamelen de gezellige mensen zich op één locatie en dat is deze. Berucht in Ouderkerk is de feestweek rondom Koningsdag, dus als je écht gezelligheid wil (en heel veel bier) kom vooral langs en ik zeg bij deze dan alvast sorry voor mijn drankgebruik.

 

8.Gusto Italia Kerkstraat 61
Voor een goede pizza, of als je even een bodem wil leggen voordat je die borrels pakt in bovenstaande kroeg, ga je gewoon twee deuren verderop: daar vind je deze pizzeria. Dat is altijd zo lekker van Ouderkerk, alles is letterlijk op kruipafstand. Kleine pizzeria, heel kids friendly ook en gewoon echt goede pizza’s uit de houtoven. Afhalen kan ook trouwens.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer