Fouten die iedereen maakt met pijnstillers

 

Je kunt er zelfs dood aan gaan.

 

 

 

Buikpijn, katertje: hups, ibuprofen of paracetamol en hatsekiedee. Of je neemt er meteen twee, dan zal die menstruatiepijn wel overgaan. Maar aan verkeerd en overmatig gebruik van paracetamol kun je zelfs doodgaan. Dus laten we even de meest gemaakte fouten bij geneesmiddelen doornemen, want anders spreek je van een wel heel stevig voorbeeld van het middel dat erger is dan de kwaal.

 

1. Gebruik het goed

Paracetamol kan ingenomen worden op een lege maag, maar ibuprofen tast de maagwand aan als die nog leeg is.

 

2. Gebruik niet te veel

Te veel paracetamol verhindert de enzymen van de lever om hun werk goed te doen en kan uiteindelijk zelfs leiden tot de dood, zo waarschuwde pharmaceute Angela Chalmers laatst in het Algemeen Dagblad.

 

3. Check de houdbaarheidsdatum

Apothekers gebruiken echt niet het flauwe trucje om een te vroege houdbaarheidsdatum op de verpakking te zetten teneinde zo de verkoop een zetje te geven. Hier is voorzichtigheid geboden. Na een bepaalde datum kan de werking van een medicijn niet alleen afnemen, die kan ook ook gevaarlijk worden.

 

4. Neem het in met water

Een vers sapje lijkt een oase van gezondheid, maar in combinatie met een pijnstiller is het de hel voor je maagwand.

 

5. Bijt niet kapot

Ik weet het: zo’n pijnstiller doorslikken is niet altijd een makkelijk klusje, maar ga er maar vanuit dat over alles is nagedacht en dat het idee is dat je het in z’n geheel doorslikt waardoor het in je maag rustig ontbindt.

 

6. Lees de bijsluiter

Dit zijn allemaal notes to self overigens. Ik doe dit allemaal hartstikke verkeerd. Een wonder dat ik nog leef, maar vanaf nu beter ik mijn innemende leven.

 

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach