De 6 dingen waar een mens het gelukkigst van wordt

 

‘Geluk is een keuze’, lees en hoor ik vaak. Ik ben het er toch maar deels mee eens. Je kunt namelijk ook gewoon ontzettende pech hebben in this life.

 

 

‘Geluk is een keuze’, lees en hoor ik vaak. Ik ben het er toch maar deels mee eens. Je kunt namelijk ook gewoon ontzettende pech hebben in this life.

 

Maar waar ik wél sterk in geloof, is in je mindset. Hoe jij omgaat met gebeurtenissen, hoe zwaar ook, dat bepaal je uiteindelijk zelf. Verdriet, pijn en ellende horen bij het leven, bij ieders leven. Vroeg of laat krijgen we allemaal wat op ons bordje. Maar hoe jij met verdriet omgaat en hoe je dat accepteert, hoe je besluit ermee te leven en verder te gaan, is jouw keuze. Vandaar dat ik het er deels mee eens ben: pech kun je hebben, daar kun je niets aan doen, maar je kunt wel die keuze maken om van de vette pech en diepe misère een beetje een gezellige boel te maken. Zie het als bijvoorbeeld humor of zelfspot op hele moeilijke momenten: het kan helpen de dag wat lichter te kleuren.

 

Anyway. Vroeger moesten wetenschappers er niets van weten, maar momenteel is het hotter dan ooit: geluk onderzoeken in de psychologie. Interessant om te weten: die rammend dure tas waar je voor aan het sparen bent gaat je in the end niet heul veel gelukkiger maken, ook al denk je nu van wel. Die promotie, dat je een paar honderd euro in de maand meer verdient? Sorry love, ook niet. Ook die paar duizend euro extra in de maand niet. Of de loterij winnen. Of die nieuwe baan. Ja, verklaar me voor gek, maar het is bewezen. Sterker nog, het is mij uitgelegd door een superslimme ‘happiness’-professor aan de Yale University. Waarom je niet gelukkig wordt van die tas of die baan? Simpel: je raakt eraan gewend. En dan is het niet meer boeiend.

 

Gelukkig is er hoop. Dit zijn de 6 dingen des levens waar we dus wél écht gelukkiger van worden:

 

1. Mooie ervaringen. Je kunt sparen voor die tas of sparen voor die rondreis door de States. Of voor een wintersport. Of een lang weekend zon met je bestie in het voorjaar. Van gebeurtenissen, dingen doen, ervaringen word je vele malen happier dan van spullen. Boek dus eerder een massage voor jezelf dan dat je dat nieuwe truitje bestelt. Eerlijk, ga maar doen.

 

2. Anderen helpen. Ja, echt: iets van betekenis doen voor iemand in je omgeving maakt jóu blijer. Nu heb je het gevoel dat je echt wat waard bent en wat betekent.

 

3. Gezondheid. En daar hoort ook bij: goed voor jezelf zorgen met gezond eten, genoeg slaap en uiteraard (sorry) veel beweging. Sporten dus.

 

4. Je vrienden, liefde en familie; een sociaal vangnet heeft iedereen nodig. Alleen kun je niet zoveel en solo kun je al helemaal geen feessie geven.

 

5. Tijd: tijd hebben om dingen te doen die je echt leuk vindt. Dat is een luxe. Denk maar aan mensen in arme landen die hele dagen in fabrieken moeten werken en nog nooit van een hobby hebben gehoord. En daarmee is tijd meer waard dan extra geld. Onthoud dit bij je volgende salarisonderhandeling: wil je niet liever een dag minder werken in plaats van meer salaris? Met die extra dag vrij kun je eindelijk tekenen, naar het strand, schilderen, tennissen, puppy’s trainen…

 

6. Dankbaarheid: het vermogen om even terug te blikken op je leven en alles te koesteren wat je hebt makes you happy. Niet altijd maar denken aan wat, wie, hoe, waarom je iets níet hebt.

 

Zo, dat was ‘m weer hoor, die wijze lessen des levens. Maar believe me: dit is iets wat je niet wilt vergeten. Hoe meer je van dit lijstje in je dagelijks leven gooit, hoe méér geluk je eigen keuze is. Potdikkeme, ben ik het toch wél met die uitspraak eens, zo blijkt.

 

Een fijne dag voor jou,

May

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach