Bye-bye Foe yong hai: hoekchinezen zijn aan het verdwijnen

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Bye-bye Foe yong hai: hoekchinezen zijn aan het verdwijnen.

 

 

Lichte paniek hier op de redactie. Want steeds meer Chin Ind Rests verdwijnen. Je weet wel, de typische ‘Chinese Wall-restaurants’ die zich vaak op een strategische hoek bevinden. Waarom? En vooral: wat nu?

 

We schreven eerder al over de ontstaansgeschiedenis van wat feitelijk de eerste betaalbare restaurant scene van Nederland was. Uit eten gaan (voorheen alleen denkbaar voor de elite) werd door de business savvy Chinese harde werkers in en rond de Nederlandse havens een stuk democratischer, en dit spreidde zich vanaf ca. 1920 gestaag uit over het land. In de jaren 70 ging meer dan de helft van de Nederlanders regelmatig naar ‘de Chinees’. Maar de daling zet nu door, richting de 22 procent…

 

Hoe dat komt?
Jonge Chinees Nederlandse ondernemers hebben vaak helemaal geen zin meer om dertien uur achter elkaar loeihard te ploeteren boven een gloeiende reuzenwok. Die zoeken hun heil in andere slimme concepten (hállo bubble tea bar!) of spelen in op de vraag naar gezondere, lichtere kost. Want de roep om spicy Asian goodness blijft, maar dan vaak in puurdere, frissere vorm. Noedelsoepen, dim sum, of een lekkere mondverlammende Szechuan situation; wij kunnen er geen genoeg van krijgen. En wat te denken van Aziatisch fine dining, zoals het onlangs geopende Amber Garden.

 

Cultuurfenomeen
Waar we afscheid aan het nemen zijn van het ene historisch fenomeen, verwelkomen we tegelijk een ander: er zijn nog nooit zoveel zonnige Aziatische keukens zo sterk vertegenwoordigd in ons – op dit moment- druilerige landje. De Vietnamese, de Koreaanse, de Thaise keuken alsook de puur Chinese of Indonesische: let’s eat allllllll the food! 

Door: Redactie FavorFlav