Colour me healthy

 

De tekst hierboven is een knipoog. Een knipoog naar de trend ‘Colour me beautiful’.

 

Daarbij wordt gekeken welke kleur kleding en sieraden of zelfs kleur haar bij je past, welke kleuren je moet vermijden en welke je nóg mooier maken. Met gezond eten kun je dezelfde vergelijking maken. Ik roep al zo’n twintig jaar dat de natuur ons alles geeft wat we nodig hebben, als we maar zo kleurrijk mogelijk eten. Op doe manier krijgen we echt alles binnen wat we nodig hebben. En soms heb je iets meer nodig van het een en soms van het ander.

 

Ik leg het ook uit in het boekje van de Postcodeloterij dat in deze twee weken bij meer dan 2,5 miljoen huishoudens als cadeautje in de brievenbus valt. Iedere kleur in de natuur heeft zijn eigen voedingswaarde en mineralen. En als er één periode is, waarin we ons realiseren hoe kwetsbaar onze gezondheid is en hoe belangrijk een goede weerstand, dan is het nu wel. De wereld staat op zijn kop. We worden moe en bang van alle negatieve berichten. We moeten terug naar de basis.

 

Minder van alles, niet verspillen en ‘fair’. Met dat laatste bedoel ik eerlijk geteeld, eerlijke marges voor de boer, eerlijk naar plant en dier en zonder al te veel bewerkingen. We denken dat we de natuur kunnen verbeteren, maar het tegendeel is waar. We maken er een puinhoop van.

 

Dus kleur op je bord, het liefst meerdere tinten tegelijk. Niet alleen groen, hoe belangrijk ook, maar in deze verwarrende tijd is bijvoorbeeld het wit van ui en knoflook onontbeerlijk omdat witte voedingsmiddelen rijk aan allicine zijn, wat je een natuurlijk antibioticum zou kunnen noemen. Bovendien bevatten veel witte producten uit de natuur ook eiwitten (denk aan witte bonen en bijvoorbeeld amandelen en champignons) en vitamine B. Geeloranje tinten zijn nodig voor caroteen en vitamine C. Van sinaasappels en citroenen weten we het wel, maar denk ook eens aan gele en oranje paprika, ananas, meloen en papaya. En wat te denken van de verborgen krachten van geelwortel (kurkuma).

 

Varieer, maak er een sport van om zoveel mogelijk kleur en verschillende structuur te eten, het maakt het eten niet alleen leuker omdat het er aantrekkelijk uitziet, maar ook gezonder vanwege de variatie. En het allerbelangrijkste is: bedenk hoe mooi en waardevol die natuurlijke producten zijn en dat er geen fabrieksmatig of chemisch voedsel is dat daar tegenop kan!

 

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden