Check die moeder­vlek!

 

Wist je dat het aantal geconstateerde gevallen van huidkanker sinds de corona-uitbraak met 50% is afgenomen?

 

Slecht nieuws, vinden de huisartsen en dermatologen, want vroege herkenning van huidkanker is essentieel voor een snelle en succesvolle behandeling. En juist door de coronacrisis mijden veel patiënten de huisarts. En je zal maar een van de 70.000 nieuwe patiënten zijn die jaarlijks met huidkanker, de meest voorkomende vorm van kanker, te maken krijgt.

 

Mijn meneer is net een krentenbol. Hij heeft over zijn hele lijf heel veel moedervlekken, waar ik er alles bij elkaar opgeteld misschien maar twaalf heb. Toen wij vorig jaar voor de jaarlijkse check naar de dermatoloog gingen, vertelde zij ons dat de kans op huidkanker bij mensen met veel moedervlekken net zo groot is als bij mensen die ze nauwelijks hebben. Er hoeft namelijk maar één verkeerde tussen te zitten.

 

Zorg dat je weet hoe de jouwe eruitzien en trek aan de huisartsbel als je merkt dat de vlek van vorm of kleur verandert. Jong of oud krijgt ermee te maken, en denk nou niet dat huidkanker alleen bij mensen voorkomt die altijd in de zon liggen te bakken. Ook mijn neefje van zeventien heeft ermee te maken gehad.

 

Deze week is het Huidkankerweek. De organisatie hoopt dat minimaal 100.000 mensen hun verdachte huidplekjes (laten) controleren, zodat de sterfte aan huidkanker geminimaliseerd kan worden. Want bij verdachte plekjes op de huid wachten veel mensen te lang af in de veronderstelling dat ‘het wel weer weg zal gaan’.

 

Deze zorgmijders kunnen nu tot en met 31 juli 2020 kosteloos gebruikmaken van de app van Skinvision. Hiermee kun je verdachte huidplekken zelf checken en op tijd de juiste zorg zoeken.

 

Dus zie jij er ook uit als een krentenbol, of is je huid zo egaal als babybilletjes? Check die (moeder)vlek. Daar voorkom je een boel ellende mee.

 

En blijf smeren, smeren, smeren. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Maakt niet uit of het een duur of een goedkoop zonnebrandproduct is. Als de beschermingsfactor maar hoog genoeg is.

 

Bron: huidkankerweek.nl, skinvision.com

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit