Kippensoep zou helpen tegen griep?

 

Niet echt. En zo zijn er nog heel wat fabels over eten en diëten.

 

 

 

  • Kippensoep helpt dus niet tegen griep. Kippensoep is wel hartverwarmend en troostrijk en zorgt er ook voor dat je goed gehydrateerd blijft, maar daar houdt het wel mee op.
  • Van bleekselderij zou je afvallen? Eten waar je dunner van wordt bestaat helaas niet. Dat het kauwen en verteren van komkommers meer energie zou vreten dan erin zit kan ook naar het rijk der fabelen worden verwezen. Een ons komkommer levert 12 calorieën en een minuut kauwen kost een halve calorie.
  • Dat honing beter is dan suiker klopt ook al niet. Chemisch gezien lijkt honing namelijk als twee druppels water op tafelsuiker, die ook glucose en fructose bevat.
  • Zou je echt sneller op je kop gaan staan als je met een rietje drinkt? Of je nou met een rietje drinkt of direct uit het glas, dat verandert de hoeveelheid alcohol echt niet. Misschien drink je sneller met rietje en is dat de reden dat je eerder teut bent?
  • Allemaal aan de kokosolie want dat is gezonder dan boter of andere olie was het tot voor kort het credo. Echter: alleen in de tropen is de olie vloeibaar, bij 24 graden stolt ie en wordt het kokosvet. Vet jaagt het cholesterolgehalte in je bloed omhoog. Ja ook kokosvet. Dus voor je hart en bloedvaten kun je kokosolie beter laten staan.
  • Koolhydraatarme diëten helpen je in eerste instantie echt wel om af te vallen. Maar los van de vraag of je dit eeuwig vol kunt houden – niet dus! -, is het níet gezond. Er is namelijk een aanwijsbaar verband tussen een dieet met minder dan veertig procent koolhydraten en een hoger sterfterisico en volgens een ander onderzoek is er een link tussen koolhydraatarme diëten en een verhoogde kans op hartziekten, hartfalen en kanker.
  • Welk dieet dan wel? Geen enkele methode werkt blijvend. Zolang je op elke straathoek wordt verleid met lekker eten, moet je namelijk wel heel erg sterk in je schoenen staan en dat is maar weinig mensen gegeven.
  • Het ontbijt als belangrijkste maaltijd van de dag dan. Volgens het ene onderzoek worden mensen die hun ontbijt overslaan net zomin dikker als mensen die wel ontbijten – ervan uitgaande dat dit niet al te overdadig is. Volgens ander onderzoek zou er bewijs zijn om aan te nemen dat met regelmaat vasten goed zou zijn – intermittent fasting. Als je bijvoorbeeld je ontbijt overslaat en pas om 11.00 uur iets te eten neemt, zou je lichaam zich beter reinigen. Deze manier van vasten zou ook beter zijn voor het verliezen van vet en zorgen voor een verminderde opname van calorieën.
  • Nog zoiets. Als je minder eet krimpt je maag, krijg je minder honger en val je makkelijker af. Je maag heeft een vaste grootte, dus nee. Wel is het zo dat je maag rekbaar is omdat het een elastisch orgaan is. Dat betekent dus dat als je veel eet, je maag iets uit zal rekken, maar als je eten allemaal weer verteerd is krimpt je maag weer terug naar zijn normale formaat.
  • Verse groente en fruit gezonder dan diepvries of blik? Dan is het nog maar de vraag hoe vers jouw supermarkt is. Van de boer linea recta op je bord is weliswaar voedzamer dan in blik of uit de diepvries maar verder worden groenten en vooral fruit vaak al vroeg geplukt om te kunnen rijpen en over de hele wereld te kunnen worden getransporteerd en dat betekent hoe dan ook een verlies van voedingsstoffen, terwijl diepgevroren of ingeblikte groente en fruit veelal net zoveel, of zelfs meer voedingsstoffen bevatten.
  • Weet je nog de raw-food-rage? Dat zou helemaal te gek goed zijn voor je fysiek. In werkelijkheid vooral riskant omdat groenten, noten en fruit niet voldoende voedingsstoffen bevatten om van te kunnen leven.

 

En zo zullen er ongetwijfeld nog heel veel waarheden en rages volgen om vervolgens ook weer te verdwijnen, terwijl andere als een huis overeind blijven staan.

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans