Bizar: vrouw denkt dat ze een kip is

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Bizar: vrouw denkt dat ze een kip is.

 

 

Een 54-jarige Belgische werd door haar broer naar het ziekenhuis in Leuven gebracht omdat het plotseling helemaal niet goed met haar ging: ze flapperde met haar armen, blies haar wangen op en ze tokte, kakelde en kraaide. Conclusie van de psychiaters: mevrouw dacht dat ze een kip was. Wat?

 

Het schijnt een zeldzame psychische stoornis te zijn, met de naam zoantropie, waarbij mensen denken dat ze een dier zijn. In vakliteratuur zijn ook gevallen bekend van mensen die dachten dat ze een krokodil, een woestijnrat of een bij waren. Gelukkig komt het niet vaak voor: tussen 1850 en 2012 zijn maar 56 gevallen beschreven. Jammer genoeg is het voor artsen niet zo makkelijk om met mensen te praten over hun waanbeeld: soms kunnen ze alleen maar knorren, blaffen of, zoals deze mevrouw, kakelen.

 

Vergeten op stok te gaan
De dame vertelde aan de artsen, tussen het kakelen en kraaien door, dat ze het gevoel had dat ze een kip was, en dat men was vergeten haar op stok te zetten. Haar broer had haar in de tuin gevonden, waar ze kakelend rondscharrelde. Uit nader onderzoek bleek dat ze niet van het ene op het andere moment in een kip was veranderd: ze had al nachten niet geslapen, voelde zich depressief en had geen trek meer in haar eten. Al eerder had ze medicijnen gekregen om haar te helpen bij haar depressie. Omdat ze slecht sliep, had ze van de huisarts slaapmedicijnen gekregen. Een dag nadat ze met deze pillen was begonnen, veranderde ze – voor haar gevoel – in een kip.

 

Paar uur slapen, beter
Normaal gesproken wordt zoantropie behandeld met antidepressiva of antipsychotica, met aanvullende therapie. Maar dat liep in dit geval anders. Op de spoedeisende hulp kreeg de kippenvrouw een epileptische aanval. Artsen hielden haar een paar uur in slaap en toen ze wakker werd, voelde ze zich stukken beter. Ze was weer aanspreekbaar en het idee dat ze een kip was, is ze ergens tijdens het slapen kwijtgeraakt.

Door: Redactie FavorFlav